Eljött a két Sófalva ideje

185

Felső- és Alsósófalva fejlesztésére kerül a hangsúly a következőkben – mondta el Bokor Sándor polgármester, amikor a tervekről, elképzelésekről kérdeztük. Elmondása szerint eredményes évet zártak, több pályázatot is le tudtak adni, amelynek köszönhetően nagy beruházásokat hoznak az elkövetkező évek. Parajdon nagyjából minden megvan – fogalmazott a turizmusáról nevezetes sóvidéki település vezetője.

Bokor Sándor Fotó: Ambrus Sándor

Elsősorban a 2017–2020-as pályázati időszakra való előkészületek jegyében telt az elmúlt esztendő, a fő feladat a nagy projektek műszaki dokumentációinak elkészítése volt, majd következett az elbírálás. Számos esetben már a kivitelezés is elkezdődött, azaz elindították a közbeszerzéseket. Emellett több kisebb-nagyobb munkálatot is elvégeztek a község területén – kezdte beszámolóját Bokor Sándor, Parajd polgármestere.

11 pályázat, több millió euró
Tavaly befejezték a kultúrotthon modernizálását, és azon kevés épületek közé tartozik most már a parajdi, amelynek sikerült megszereznie a tűzvédelmi engedélyt is – jelentette ki büszkén az elöljáró.
– A munka egy részét a befektetési alaptól nyert pénzből végeztük el, a tűzvédelmi rendelkezéseknek megfelelő javításokat pedig helyi költségvetésből fizettük. Ezenkívül iskolaépületeket szigeteltünk, dolgoztunk a két sófalvi kultúrotthonon is. Újra felértékeltük a parajdi önkormányzat tulajdonát, továbbá befejeztük Fel­sősófalván a járdaépítést, és több olyan apró infrastruktúra-fejlesztést végeztünk, amelyek nem a nagy beruházások kategóriájába, hanem azok kiegészítésébe tartoznak – sorolta az „apróságokat” Bokor Sándor. Benyújtottak viszont 11 pályázatot, amelyek összértéke közel 8 millió euró. Ebből majdnem másfél millió euró az önrész, tehát a jövő nagy feladata ennek az összegnek a kiszorítása, amely az általában 3 évre kinyúló kivitelezési időszakban oszlik el. A pénz európai uniós, illetve központi alapokból érkezik.

Napközit, utat, hidat építenek
Bokor Sándor felvázolta, hogy óvoda és napközi épül Felső­sófalván, víz- és csatornahálózatot hoznak létre Alsósófalván, továbbá mindkét Sófalván aszfaltozzák az utcákat – mindhárom esetben már a szerződéseket is aláírták. LEADER-pályázatból a polgármesteri hivatalnak gépi eszközöket vásárolnak, amelyeket az infrastruktúra karbantartására használnak majd. Az Országos fejlesztési Programban (PNDL) öt projektet nyújtottak be – folytatta a felsorolást a polgármester. Az itt elnyert pénzből valósulhat meg Felsősófalva vízhálózata és kanalizálása, a parajdi iskola impozáns régi épületének felújítása – úgy, hogy megőrizzék az ingatlan eredeti jellegét –, valamint a békástanyai elemi iskola korszerűsítése. Ugyanakkor új hidat építhetnek a Parajdi Wellness Központ felé vezető úton, és a két Sófalva közötti hidat is felújíthatják. Továbbá pályáztak az Alsó- és Felsősófalván található kultúrotthonokra is, hogy ezek esetében is megszerezhessék a tűzvédelmi engedélyeket.
A nagy terveken túl egyéb érdekes elképzelésekről is említést tett a parajdi polgármester. Például a sóbánya előtti részen szeretnének kialakítani egy szép közösségi teret, szökőkúttal, padokkal, világítással, és új játszótereket is szeretnének létesíteni. Szükség lenne új tűzoltóautóra is, nemrég épp ebben az ügyben járt a polgármester Bajorországban. Az önkéntes tűzoltóságnak megfelelő eszközparkja van, de eljött az ideje a frissítésnek, és úgy néz ki, hogy a költségvetés-elfogadás után sikerül egy új járművet behozni Németországból.

Szűkös a költségvetés, botlasztó a bürokrácia
Az új formába „öntött” költségvetés kapcsán vidéki kollégáihoz hasonlóan a parajdi elöljáró sem volt derűlátó: az előző évekhez képest legalább 700-800 ezer lejes kieséssel kell számolniuk.
– Mivel jól dolgoztunk 2017-ben, maradt valamennyi tartalékunk, valahogy átvészeljük ezt az esztendőt, de a nadrágszíjat bizony egy kicsit meg kell húzni, s a lajbit is bennebb kell gombolni – mondta Bokor Sándor.
Pedig Parajd – többek között a sok helyi vállalkozás miatt – a megyében élen jár a költségvetés nagysága szempontjából, de a községvezető szerint így sem könnyű. Az sem jó, hogy több év is eltelik, amíg a tervek valóra válhatnak, mert – mint fogalmazott Bokor Sándor – a hazai sajátos bürokrácia miatt mire eljutnak odáig, hogy az első kapavágást megejtsék, három év is eltelik. Mindenképpen öröm a sok nyertes pályázat, amelyek kapcsán a polgármester a hivatalban, az önkormányzatban dolgozó csapat érdemeit is kiemelte, mert szükség van olyan emberekre, akik mernek és akarnak is a nagy feladatoknak nekivágni.
Gyarapodó, dinamikusan fejlődő község Parajd, ahol a turizmus adja a lendületet, ahol szállodák épülnek, és több mint 200 panzió működik. A fő pillér a sóbánya, de növelt a település vonzerején az önkormányzat tulajdonában lévő wellness-központ is, amelyet a tavaly több mint 120 ezren kerestek fel. Itt is vannak elképzelések, például szeretnének egy külső medencét is, sőt még egy modern elszállásolási egységet is, konferenciatermekkel. De ez még a jövő zenéje – zárta le a beszélgetést Bokor Sándor.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.