„Eljárták” a kállai kettőst

121

A magyarországi Nagykállón megrendezett néptáncfesztivál idei meghívottja és vendége volt a csíkmadarasi Forrás Népi Együttes. A fesztiválon való jelenlét, az ott gyűjtött tapasztalatok hatalmas lökést adtak a felcsíki amatőr táncosoknak: lelkesen próbálnak azóta is, és már a csapat fiatalításán is gondolkodnak.

Hét táncospárral és a számukra talpalávalót biztosító zenészekkel vett részt október elején a magyarországi Nagykállón kétévente megrendezett Kállai Kettős Néptáncfesztiválon a madarasi Forrás Együttes. Az a Forrás Együttes, amelyet még 1965-ben hozott létre a néhai Miklós Márton tanár, amelyben a madarasiak jó része táncolt már hosszabb-rövidebb ideig, és amelyet, az alapító 2012-ben bekövetkezett halála után, 2013-ban indítottak újra, és amelyet azóta a néhai Miklós Márton lánya, Erőss Márta irányít.
– Tulajdonképpen a Tasnádon élő nővérem közvetítésével kerültünk kapcsolatba Nagykálló polgármesterével, ő hívott meg, hogy legyünk a fesztivál vendégei. A táncosok nagy lelkesedéssel álltak az ügy mellé, a közbirtokosság támogatott, hogy elutazhassunk, így hát mentünk – mondja Erőss Márta. Hozzátette: igen rangos, színvonalas fesztiválról van szó, kétévente tulajdonképpen itt minősítik a magyarországi amatőr néptáncegyütteseket. A programba bekerülni sem lehet akárhogy: bemutatkozó levelet kértek videofelvételekkel, és a látottak alapján döntötték el a szakemberek, hogy ki üti a fesztivál mércéjét, és ki nem. A madarasiak természetesen nem szálltak versenybe, meghívottként a megnyitóünnepségen léptek fel a Találkozó a forrásnál címet viselő, felcsíki táncokat felvonultató előadásukkal, majd a verseny után az Este a fonóban című produkciójukkal.
– Ezek nem új előadások, igazából az édesapám által betanított, régi előadásokat kezdtük felfrissíteni. Az Este a fonóban olyannyira nem új, hogy 1965-ben ez volt az akkor alapított együttes első előadása. A Találkozó a fonóban pedig az 1970-es években került színpadra, 1975-ben a Román Televízió is közvetítette – sorolja Erőss Márta.
A fesztiválon való részvétel, az ott látottak-hallottak nagy hatással voltak a madarasiakra: miután hazajöttek, még lelkesebben vetették bele magukat a próbákba, és azt tervezik, hogy fiatalokat is toboroznak a táncegyüttesbe.
– Most már hetente vannak próbák. Nem új előadásokon dolgozunk ezután sem, mert hála Istennek, van mihez visszanyúlni: édesapám sok előadást betanított az évtizedek során, ezeket szerre felújítjuk – jegyezte meg Erőss Márta.

Forró-Erős Gyöngyi

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.