Elítélte Romániát az emberjogi bíróság

66

Elítélte a román államot az Em­beri Jogok Európai Bírósága egy férfi ellen alkalmazott em­bertelen és lealacsonyító bánásmód miatt. A Helsinki Bi­zottság romániai szervezetének (APADOR-CH) közleménye szerint 2011-ben egy bukaresti rendőrőrsön két rendőr bántalmazott egy férfit.

A közlemény leszögezi, hogy a kivizsgálás túl későn kezdődött el ebben az ügyben ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, valóban agresszíven lépett-e fel, vagy csak tiszteletlenül vi­selkedett a rendőrökkel szemben a panasztevő férfi, Victor Stanciu.
Stanciu testén a törvényszéki orvosok kemény tárggyal okozott ütésnyomokat észleltek, és az EJEB megállapítása szerint a sértettel szembeni bánásmód kimeríti a kínzás és embertelen bánásmód fogalmát. Ezzel sérült az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló Egyezmény 3-as cikkelye, amely megtiltja a kínzást és embertelen, lealacsonyító bánásmódot – derül ki a közleményből, amely hozzáteszi, hogy a román állam nem indított vizsgálatot ebben az ügyben a bűnösök beazonosítása és megbüntetése végett. „A Stanciu-ügyben, akárcsak hasonló más esetekben, egyetlen rendőr esetében sem állapították meg a bűnösséget az embertelen bánásmódért” – szögezi le az APADOR-CH közleménye.
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében a román államnak 9 ezer euró kártérítést plusz perköltségeket kell fizetnie Victor Stanciu számára.
Victor Stanciu 2013-ban fordult panaszával az EJEB-hez. Az incidens 2011. december 11-én történt, amikor Victor Stanciut feljelentette egy szomszédja amiatt, hogy személyes holmiját kivitte a tömbház lépcsőházába. A férfi megtagadta, hogy igazolja magát a küszöbén megjelenő rendőrök előtt, ezért bekísérték a fővárosi 19-es rendőrőrsre, ahol állítása szerint tíz percen keresztül ököllel és bottal verték és rugdosták.
Victor Stanciu ezek után feljelentést tett a rendőrök ellen, de a kivizsgálás – amelyet szintén rendőrök végeztek el, felületesen és a tettek elkövetéséhez képest tíz hónapos késéssel – végén az ügyész úgy döntött, hogy nem indít büntetőjogi eljárást a két bántalmazó ellen. Ezt követően Stanciu beperelte a rendőröket, de a bíróság sem kezdett kivizsgálásba annak kiderítésére, mi okozhatta a felperes testén lévő ütésnyomokat, amelyekről törvényszéki orvostani igazolás készült – teszi hozzá a jogvédő szervezet közleménye.

Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.