Elismerés hivatástudattal dolgozó orvosoknak

B. Király Györgyi: szebbnél szebb történeket kapunk minden évben Fotó: evpraxisa.hu

Szeptember 14-ig várják a jelöléseket A nemzet háziorvosa pályázat keretében: páciensek vagy akár közösségi képviselők, vezetők jelölhetik az elismerésre azokat a családorvosokat és asszisztenseiket, akik munkája meglátásuk szerint túlmutat az egészségügyi ellátás biztosításán és elkötelezetten, szeretettel viselik gondját a hozzájuk forduló embereknek. A pályázatról B. Király Györgyi projektvezetőt kérdeztük.

B. Király Györgyi: szebbnél szebb történeket kapunk minden évben Fotó: evpraxisa.hu

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának égisze alatt, A nemzet háziorvosa címmel hirdették meg idén a korábban Az Év praxisa a Kárpát-medencében címet viselő pályázat. Milyen céllal indították ezt útjára?

– A motiváció az eltelt kilenc esztendő alatt semmit sem változott. A hazai és a határon túli háziorvosok és nővérek presztízsét, megbecsülését szerettük volna erősíteni, és ezt szeretnénk tenni most is. Fontos, hogy ebben a pályázatban a közre, a betegre bízzuk annak eldöntését, hogy kiben hisz, és kit tart a legjobbnak. A pályázat igazi jelentősége, hogy nem ismer határokat, hiszen „A nemzet háziorvosa” megtisztelő címre a Kárpát-medencében dolgozó, magyar ajkú háziorvosok közül bárkit lehet jelölni.

– Miért tartották, tartják fontosnak, hogy az alapellátásban dolgozók tevékenységére irányítsák a figyelmet?

– Mert a háziorvosi praxis az első állomás, ahol a lakosság találkozik az egészségügyi rendszerrel. Ha ez a kapcsolat jól működik, a beteg jó eséllyel jut hatékonyabb ellátáshoz, legyen az alapellátás, vagy szakellátás. Elkerülhetetlen, hogy szoros, bizalmi kapcsolat alakuljon ki kettejük között, hiszen az orvos így válhat betege bizalmasává, így ismerheti meg munka- és életkörülményeit, hogy családban neveli gyermekét vagy egyedül, küszködik-e anyagi nehézségekkel, vannak-e függőségei stb. Az orvos csak így kaphat megfelelő információt betege életmódjáról, családi körülményeiről, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban jól tudja diagnosztizálni, kezelni, gyógyítani betegét. A pályázatra beküldött történetek szereplői egytől egyig olyan köztiszteletben álló gyógyítók, akiket a betegeik tisztelnek és becsülnek, nem csupán magas szakmai tudásukért, de azért is, mert felelősen, elkötelezetten, szeretettel viselik gondját a rájuk bízott embereknek. Nem egyszerűen végzik a dolgukat, betegeik és hazájuk iránt is elkötelezett gyógyítók. Náluk a gyógyítás nem pusztán a szakmaiságról szól, hanem arról is, hogy az orvos odaadja a lelkét, de még a hazaszeretetét is a rábízottaknak.

– Milyen tapasztalatai vannak önnek szervezőként az eddigi pályázatokról? 

– Fantasztikus élményt jelentenek számomra a díjátadók. Láttam, jártam, voltam már több díjátadón életemben, de soha nem tapasztaltam ilyen emelkedett érzelmi állapotot, ilyen szeretetteli, pozitív energiával teli légkört. A tavalyi gálán jelen voltak a díjazott háziorvosok családtagjai, sőt a szűkebb közösségek is, amelyeknek tagjai a jelöléseket beküldték, illetve szavazataikkal támogatták orvosukat. A közönség úgy figyelt a Vigadóban Budapesten, hogy egy pisszenést, egy összesúgást nem lehetett hallani! A díjátadók elmondták köszöntőjüket, hogy miért vannak itt, miért vesznek részt zsűritagként, támogatóként a pályázatban. Kiemelném a gyi­mesfelsőloki Papbácsi – ahogyan a gyerekek nevezik –, vagyis Berszán Lajos atya, iskolaalapító, zsűritag mondandóját, aki elképesztő lelki töltettel látott el bennünket. Emelkedett érzelművé vált valamennyi hozzászólás, és a nyertesek reakciói is. Volt, aki a feleségével – 30 éve asszisztensnője – kézen fogva ment fel a színpadra, olyan is, aki települése nevét kiáltotta: „Éljen Györe!”. Itt nemcsak arról van szó, hogy volt egy internetes szavazás, annak lettek nyertesei, kaptak mindenféle díjakat, aztán kész. Ezek a történetek már önmagukban is egy-egy kisközösséget szerveznek, van, ahol egy egész települést, hiszen egy egész város kovácsolódik össze a szavazáskor. Egyértelmű, hogy a díjazottak nem pénzért, nem a népszerűség hajhászásáért teszik, amit tesznek, hanem hivatástudatból, küldetéstudatból, misszióként!

– Mit szűr le a pályázatokon kapott történetekből, mit jelent az emberek számára a háziorvosuk, a háziorvosi rendelő manapság?

– Attól függ, hogy hol van az a rendelő, hiszen egy aprócska falucskában, a tanyavilágban szinte mindent: megnyugvást, bizalmat, törődést. Persze városi háziorvosok is vannak, akik mobilon, interneten, e-mailben is tartják betegeikkel a kapcsolatot, akik így még a nyaralás idején is biztonságban érzik magukat. Az elmúlt években szebbnél szebb, olykor novellába illő embermesék dobogtatták meg a zsűritagok szívét. Igazi 21. századi keserédes történetek, melyek olykor visszarepítettek bennünket a múltba, ahol nem lehet közlekedni, ahol csupa hó és jég és járhatatlan minden, de a jóságos doktor néni, vagy doktor bácsi hol biciklivel, hol gyalog, de elér a bajba jutotthoz. Írnak az orvos és a nővér szaktudásáról, empátiájáról, a bizalomról, egy-egy küzdelmes gyógyulásról, arról, hogyan szelídíti meg a doktor néni a kezelhetetlen gyereket, hogy mekkora lelki támaszt jelenthet a rákos betegnek a gyógyulásban, hogyan diagnosztizál villámgyorsan, olykor életet mentve ezzel, vagy éppen hogyan támogatja anyagilag is idős betegét, hogy páciense ki tudja váltani gyógyszerét. Javaslom, hogy nyugodtan böngésszék a www.evpraxisa.hu portált, és győződjenek meg saját szemükkel arról, hogy mit jelent a háziorvos páciensének. Tavaly egyébként a határontúliak versenyét dr. Cuzic Melinda nyerte el Szovátáról, akiért az internetes szavazás idején csatasorba álltak páciensei.

– Milyen fázisban van most az idei pályázat? Meddig és hová lehet küldeni a történeteket, milyen pályázatokat várnak a páciensektől?

– Három hét van még hátra az első szakasz befejezéséig, szeptember 14-én éjfélig küldhetik be történeteiket. Használják mintaként a portálunk archívumában olvasható tavalyi, tavalyelőtti történeteket, illetve az ideieket is. Nem a stílust, nem a bravúros műfaji megoldást, hanem a történetet és a praxist díjazzuk! Bár a háziorvosokat elsősorban pácienseik ajánlhatják, várjuk az önkormányzatok, polgármesteri hivatalok, alapítványok, iskolák, idősotthonok, egyházkerületek, szerkesztőségek ajánlásait is, hiszen a tavalyi nyertesek ajánlói között ott volt például Györe, Arló, Újszilvás, Sándorfalva polgármestere, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, a marosvásárhelyi református lelkész, a Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége, idén pedig a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon vezetői.

– Hogyan halad tovább a pályázat, mikor hirdetik ki a nyerteseket?

– A történetek értékelése után a zsűri az általa legjobbnak ítélt tíz magyarországi és tíz határon túli történetet javasolja a második körbe. A toplistás történeteket ABC-sorrendben olvashatják majd portálunkon, egyben szavazhatnak is szeptember 22. és október 5. között. Az olvasók, páciensek, szimpatizánsok szavazatai alapján legmagasabb pontszámot elérő tíz-tíz történet orvos–nővér főszereplője veheti át „A nemzet háziorvosa” pályázat idei díját november elején a Vigadóban, Budapesten.

R. Kiss Edit