2021, január 16, szombat.

Elismerés Egyed Ákosnak

Egyed Ákos történész vehette át az – időben kilencedik alkalommal odaítélt – Udvarhelyszéki Tudományért-díjat. A Magyar Tu­domány Napja megünneplésének zárómomentumát szombaton a székelyudvarhelyi városháza dísztermében tartották.

Egyed Ákos történész Fotó: Barcsa István
Egyed Ákos történész Fotó: Barcsa István

A díjat alapító Aeropolisz Egyesület kuratóriuma így tisztelgett és ismerte el a neves történész hat évtizedes tudományos, a székelység és az erdélyi történelem kutatására fókuszáló munkásságát, a magyarság és azon belül a székelység történetének új dimenzióit feltáró kutatómunkáját, gazdag életművét.
A 86 esztendős Egyed Ákos történész professzor a háromszéki Bodoson született, középiskolai tanulmányait a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban végezte, majd Kolozsváron, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem történelem karán szerzett tanári diplomát. Nyugdíjba vonulásáig, 1998-ig a kolozsvári Történeti Intézet főkutatója, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke volt. 1992-től meghívott előadója a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemnek és a Debreceni Egyetemnek. Tagja a Magyar Történészek Világszövetségének, 1990-től külső tagja a Magyar Tudományos Akadémiának. Mun­kásságáért számos rangos kitüntetést kapott, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (2002) és a Bethlen Gábor-díjat (2014).
Kutatásainak központi témája az 1848-as szabadságharc erdélyi vonatkozásai, a dualizmus kora Erdélyben. Mindig szívügye volt a székelység történetének eddig feldolgozatlan, a kevés írott forrás miatt talán legnehezebben megválaszolható kérdései. Egyed Ákos főszerkesztőként bábáskodik a székelység históriáját összefoglaló A székelység története című nagyszabású monográfia megszületésénél, amelyet ő is indítványozott.
A szombat esti gálán bemutatták a történészről szóló portréfilmet, amelyet Szabó Károly rendezett és a Documentary Stúdió készített.
A kitüntetettet és az esemény résztvevőit Bunta Levente polgármester köszöntötte, a történész munkásságát, a díj odaítélésének apropóját pedig az Aeropolisz Egyesület elnöke, dr. Hermann Gusz­táv-Mihály tör­ténész méltatta.
„Egy újabb kapocs köt Szé­kely­udvarhelyhez és a tudományhoz. Munkánkban a történeti tudat csiszolása, tisztán tartása rendkívül fontos. Mert a történeti tudat ápolása hozzájárul ahhoz a célkitűzéshez, hogy a magyar nemzet részeként a székelység fennmaradhasson és szülőföldjét megtarthassa” – fogalmazott Egyed Ákos, megköszönve a szakmának és a társadalomnak is, hogy méltónak találták az elismerésre.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb