Elismerés a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumnak

77

Szombaton adták át Budapesten az idei Bethlen Gábor-díjakat, a Márton Áron-emlékérmet és a Tamási Áron-díjat a Pesti Vigadóban.

Szász István Tas, a díjazott múzeum méltatója és Lázár Csilla Fotó: Frigyessy Ágnes
Szász István Tas, a díjazott múzeum méltatója és Lázár Csilla Fotó: Frigyessy Ágnes

Bethlen Gábor-díjjal Böjte Csaba ferences szerzetest, Hans Kaisert, a Konrad Ade­nauer Alapítvány egykori magyarországi képviselőjét és a Honismeret folyóirat szerkesztőit tüntette ki a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma. Édesanyja betegsége miatt Böjte Csaba nem lehetett jelen az ünnepségen.
A Bethlen Gábor Alapítvány ugyanakkor Márton Áron-emlékéremmel jutalmazta a csík­szent­domokosi Márton Áron Múzeumot, Petrás Mária csángó népdalénekest és keramikusművészt, valamint Prokopp Mária művészettörténészt. Az emlékérmet, Szervátiusz Tibor bronzplakettjét Lázár Csilla, a múzeum egyik alapítója vett át.
– Nagyon megtisztelő számunkra ez az elismerés – válaszolta kérdésünkre Lázár Csilla – és meg is lepett az, hogy minket, ilyen fiatal intézményként díjaztak, hiszen 2010-ben nyitottuk meg a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumot, és azóta zajlanak a programjaink, miközben például a Honismeret folyóirat negyvenéves, nagy múltú intézmény. Úgy gondoljuk, hogy ezt a kitüntetést biztatásnak és bátorításnak is szánták, és jó az irány, amerre tart a múzeum. Ugyanakkor külön megköszöntük Márton Áron hagyatékának ápolói nevében, hogy a Bethlen Gábor Alapítvány immár 30 éve minden évben átadja a Márton Áronról elnevezett emlékérmet, ezzel is fenntartva a nagy püspök emlékét és ráirányítva a figyelmet.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek