Elhúzódhat az árvízkárok felmérése

Részleges adatok

204

Akkora az árvízkár a megyében, hogy biztosan több mint egy hétbe kerül, amíg hivatalosan is összesítik az adatokat, ráadásul tegnapig csak a községek egy részéből érkeztek be az előzetes jelentések, a többit még várják – közölte lapunk megkeresésére Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője. Az első beérkező adatok eléggé lehangolóak, az egyetlen jó hír, hogy a hétvégére lezárt 11B jelű országút Kászon és Kézdivásárhely között már járható.

Székelyudvarhelyen, a szombatfalvi részen gondot okozott a megáradt Szejke-patakfotó: lázár emese

Kérdésünkre a szóvivő elmondta: a kár hivatalos felmérése meglehetősen hosszú folyamat, először a polgármesterek által vezetett helyi sürgősségi bizottság becsli fel a kár mértékét, erre 48 órájuk van a jogszabályok előírásai szerint. Ezt követően jelentést készítenek, amelyben többek közt leírják a megrongálódott gyaloghidak állapotát, azaz, hogy teljesen tönkrement, vagy csak telehordta szeméttel a víz.

Szakértők ellenőrzik, mekkora a kár
A károk előzetes összesítése már ekkor megtörténik, de ahhoz, hogy hivatalosak legyenek az adatok, megyeszerte több, szakértőkből álló bizottság ellenőrzi a bejelentett károkat. A prefektusi rendelettel megalakuló bizottságokban a megyei önkormányzat, a tűzoltóság mellett a Területi Építészeti Felügyelet (ITC) szakemberei is részt vesznek, mert elsősorban ők tudják felmérni, hogy pontosan mekkora kár keletkezett az árvíz által megrongált hidakban. Ezután terjesztik a végleges adatokat a megyei sürgősségi bizottság elé. Az eljárás legkevesebb egy hétbe kerül, Gyimesközéplokra – ahol június elején is volt árvíz – ma vagy holnap érkezik meg az ellenőrző bizottság, de hogy ne járjanak kétszer, ezért ott a mostani károkat is felmérik.

Lehangoló adatok
Adrian Pănescu ugyanakkor kérdésünkre elmondta: bár még több, árvíz által érintett községből nem érkezett meg a hivatalos jelentés a károk mértékéről, részleges adatokkal már rendelkeznek. A szóvivő közölte: Csíkszentmihály községben 42 pince és 128 háztartás ázott el Ajnádtól Csík­szent­mihályon a Templom utcáig. Összesen 4,3 kilométer községi utat, 13 gyaloghidat és 80 kutat árasztott el a víz. Kászon község négy falujában 80 pincébe és 35 gazdasági épületbe ment be a víz. Ezenkívül 8,5 hektár szántóföldet és 300 hektár kaszálót öntött el az ár. Gyimesfelsőlokról jelentették: 50 csűr és néhány pince ázott el, az árvíz egy hidat, kilenc gyaloghidat (pallót), egy sporttermet és egy sportpályát öntött el. Szintén szomorú hírek érkeztek Gyimesközéplokról is, ahol 40 udvar, 17 gyaloghíd, egy híd, 4,5 kilométer erdei út és 3,6 km községi út került átmenetileg víz alá. Csíkszentsimonban és Csatószegen összesen 30 pincét, 40 udvart, 17 gyaloghidat, 2,5 hektár udvart, belterületet és 650 hektár kaszálót árasztott el a víz az Olt árterületén. Csík­szent­imrén a Kenderes-patak is kiöntött, néhány pincét és három udvart érintett az árvíz. Az Olt pedig17 gyaloghidat, 4 kilométer erdei utat, 4,5 hektárnyi udvart és kaszálót öntött el a településen. Madéfalván 20 pincét és udvart érintett jelentősebb mértékben az árvíz. A többi községből még várja a kormányhivatal a jelentéseket.

Homoródmentéről és Gyergyóból is érkeztek kárjelentések
A szóvivő ugyanakkor elmondta: Udvarhelyszékről is jelentettek károkat. Eddig Homo­ródszentmártonról érkezett bejelentés arról, hogy egy híd, 12 gyaloghíd, 7 kilométer községi út, 1,9 kilométer mezei út, 33 hektár kaszáló, 19 hektár szántóföld, egy pince és három udvar került víz alá. Székelyudvarhelyen több pincét és udvart, Lövétén 5-5 pincét és udvart érintett az árvíz. Ezenkívül megrongálódott a 135. számú megyei út. Gyergyó és Maroshévíz környékén még zajlik a károk felbecsülése. Ott mindössze néhány pincét és udvart öntött el a víz, Gyergyóhollón is mintegy 5-10 érintett háztartással számolnak előzetesen – közölte lapunkkal a prefektusi hivatal szóvivője.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.