Elhunyt Szepesi György

Elhallgatott a magyar rádiózás legendája

203

Szerdára virradóra rövid szenvedés után 96 évesen elhunyt Szepesi György – közölte a család a Nemzeti Sporttal. A magyar rádiózás legendája riporterként, tudósítóként, MLSZ-elnökként, valamint sportdiplomataként is fontos szereplője volt a magyar sportéletnek.

Szepesi György élete a rádiózás volt. Ikonikus hangját nem hallhatjuk többé

Kilencvenhat éves korában tegnap hajnalban meghalt Szepesi György sportriporter, a magyar rádiózás egyik legnagyobb alakja. Az 1922. február 5-én Budapesten született Szepesi 1945-ben kezdett dolgozni a Magyar Rádiónál, három évvel később már olimpiáról is közvetíthetett, Londonban debütált, majd utána rendszeres tudósítója lett a játékoknak, utoljára a következő londoni olimpiáról, 2012-ben jelentkezett be. Összesen tizenöt olimpián dolgozott.
Szepesi neve a futballal forrt össze, sokan az Aranycsapat tizenkettedik játékosának tartották. A pálya szélén állva ő közvetítette Puskásék meccseit is, köztük a legendássá váló 6:3-at. A sportriporter természetesen a vb-knek is elmaradhatatlan résztvevője volt, 1954 és 2010 között közvetített a tornákról, 14 vb-n volt ott. A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a leghosszabb ideig tevékenykedő sportriporter, debütálása után 60 évvel, a 2005-ös magyar–argentin futballmeccsen is szakkommentátorkodott még. Egyébként ő volt az első magyar, aki a tévében közvetített futballmeccset is, 1957-ben egy Magyarország – NDK-meccsen debütált.
Nemcsak sportriporterként, de sportvezetőként is dolgozott, 1978 és 1986 között a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke volt, neki is köszönhető, hogy Puskás 1981-ben hazatérhetett az emigrációból. Szepesi 1982 és 1994 között a FIFA vezető testületének is tagja volt.
Munkásságát elismerve számos díjban részesült, megkapta a NOB Olimpiai Érdemrend ezüstfokozatát, 2005-től Budapest díszpolgára volt, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2016-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) életműdíját kapta meg. A róla elnevezett Szepesi-díjat, amellyel a magyarországi újságírás és sportújságírás egyik meghatározó alakját díjazzák, először 2015-ben adták át.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.