Elhullott sertést találtak Csíkszereda határában

Emberi felelőtlenség

287

Elhullott házisertést találtak Csíkszeredában, a Natúr lakópark közelében a hatósági állatorvosok. A fülszámaitól megszabadított, azonosító jegyek nélküli állatot a laborvizsgálatok után megsemmisítették – tájékoztatta lapunkat dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.
Bár az egy hete, múlt csütörtökön talált tetemről utólag bebizonyosodott, az állat nem fertőző betegségben – így a rettegett afrikai sertéspestisben – pusztult el, a főállatorvos az eset kapcsán mégsem rejtette véka alá felháborodását: az a mód ugyanis, ahogy az állat gazdája az elhullott sertéstől megszabadult, nemcsak veszélyes, hanem rendkívül felelőtlen is volt – hangsúlyozta.
A Hargita megyei főállatorvos nyomatékosan kéri az állattartókat, hogy minden esetben, ha állatállományukban betegséget vagy elhullást észlelnek, elsőként a körzeti állatorvost értesítsék és az ő útmutatásait követve járjanak el. A betegségben elpusztult háziállatoktól viszont az erdőszéleken, a legelőkön vagy a tó- és patakpartokon megszabadulni nemcsak elítélendő és felelőtlen cselekedet, hanem szigorúan büntetendő is – szögezte le Ladó doktor. A Csíkszereda határában hagyott sertéstetem gazdájának felderítésére és számon kérésére bűnvádi feljelentést tett a főhatóság.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek