Élhető, biztonságos környezetet teremteni

Dolgoznak Farkaslaka községben

15

Száztízezer euróra pályázott a farkaslaki önkormányzat a Só­vidék–Hegyalja LEADER csoportnál, amely eredményeként kibővíthették az önkormányzat gépparkját. Kovács Lehel polgármestert a községben zajló munkálatokról kérdeztük.

LEADER-pályázatból vásároltak munkagépet. Gépészt keresnek Fotó: Nagyálmos Ildikó

A napokban érkeztek meg Farkaslakára a LEADER-nél megpályázott pénzre vásárolt munkagépek: egy exkavátor különböző tartozékokkal, ami az ásáshoz szükséges, hókotró eke, bozótvágó és egy seprűs porszívó, valamint egy hatszemélyes tehergépjármű.
– Meghirdetett a polgármesteri hivatal egy gépészállást, reméljük, lesznek jelentkezők, és a teherautónak is „gazdát” kell találnunk – mondta Kovács Lehel polgármester.

Aszfaltoznak Szentléleken és Malomfalván is
Farkaslakán hozzáfogtak az utcák aszfaltozásához, de az egymillió eurós uniós pályázat részeként a munkát Szentléleken és Malomfalván is hamarosan elkezdik. Közbeszerzés alatt áll a kanalizálás-bővítés, illetve a szennyvíztelep bővítése. Építik a napközi otthont, és hamarosan hozzáfognak az egyik farkaslaki iskola teljes felújításához. Sikerült a polgármesteri hivatal udvarát rendbe tenni, a melléképületek tetőzetét kicserélni, újrafödni. Farkaslaka bejáratánál kibővítik a közvilágítást, és egy új utat nyitnak meg a lakosság előtt, hiszen elég veszélyes az országút mellett gyalogosan közlekedni. Ugyanakkor a falu ezen részén az önkormányzat a lakók segítségével kiépítette az infrastruktúrát, hiszen a település ebbe az irányba terjeszkedik, új lakóházak épültek és épülnek. A magyar kormány támogatásával a farkaslaki sportbázis infrastruktúrájának a modernizálása is folyamatban van.

Közmunkáznak a fiatal házasok
Szentléleken a kultúrotthon bővítése folyik, az építkezési anyagot az önkormányzat állja, a munkát pedig közösen végzik a helybéli fiatal házasok. A szintén Farkaslaka községhez tartozó Szencsed útját augusztus végén javították fel, és ígéret van, hogy a nyolc kilométeres, Pálfalva–Váralja megyei útszakaszt is leaszfaltozzák jövőre, hiszen nemcsak a két településnek, hanem az egész térségnek fontos. Kecsetben is folyamatosan dolgoznak: sáncokat betonoztak ki, utcákat köveztek újra, medertakarítás zajlik. Szintén egy uniós pályázat részeként bővítették a kultúrotthonokat: a községhez tartozó falvak közül hat kapott új székeket, hang- és fénytechnikát, új függönyt a színpadokra, táncszőnyeget, laptopot, fényképezőgépet, kivetítőt, légkondicionálókat, melegítőket…
Jelenleg egy tartalékalapból lehívott összegből a mezei, erdei utak javítása zajlik, illetve átereszek, hidak építése. Az iskola igazgatóságának segítségével játszóterekre pályáztak, ugyanakkor táblagépekre is benyújtottak egy pályázatot. Farkaslaka község – szintén uniós pályázat révén – bekerült az országos kataszteri hivatal programjába, ami azt jelenti, hogy jövőre az egész község kül- és beltelkét felmérik, és ingyen telekkönyvezik a területeket.
– Mindezek mellett az egyházainkat is segítjük, egyházi épületeink folyamatos felújítás alatt vannak. A Krisztus-kilátó felé vezető utat szeretnénk még feljavítani, átereszeket beépíteni, hiszen nyáron, jó időben rengetegen kirándulnak arra. Próbáltunk számadatokat is gyűjteni, naponta 300-400-an is kimennek a kilátóhoz. Jövőre szeretnénk a kápolnát felépíteni, amelynek az alapkövét 2015-ben tettük le, és megvilágítanánk a tizennégy stációt, amely a kápolnához vezet – tájékoztatta lapunkat Kovács Lehel polgármester.
Majd hozzátette: nem szeret beszélni a megvalósításokról, hiszen a tettek magukért beszélnek. Annak örülne, ha a helyiek biztonságban éreznék magukat, és éreznék, érdemes itthon családot alapítani, jövőt tervezni.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek