2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Elhatárolódás? Inkább felfogásgyakorlat!

Mielőtt rátérnék néhány meglátásom ismertetésére, szeretném leszögezni, hogy nem szeretném eljátszani a mindentudó öregember szerepét. Alaposan megvizsgálva az adott körülményeket, talán elérhetem, hogy valaki megszívlelje véleményemet, elfogadja érveimet. Mert csak egymás véleményét meghallgatva és megértve fogadjuk el egymást, vagyunk képesek figyelni egymásra és törődni egymással. Érvelni pedig csak türelmesen, arrogancia nélkül lehet. Nézeteim nincsenek szöges ellentétben a kor nézeteivel, felfogásával.
A társadalom minden tagjának a kicsitől a nagyig, a kisembertől a „nagyemberig” ismernie kellene a következő szavak, kifejezések jelentését: nem futja, lemondás, beosztás, mértéktartás, tisztesség stb. Fontos mindezekkel együtt élni, embertársainkkal együtt érezni. Ha nem ismerjük e szavak jelentését vagy nem veszünk tudomást róluk, s nem ismertetjük meg gyermekeinkkel, félreneveljük őket. Az emberi jellem, a lélek szegényebbé válik. Mindennapi gondjaink megoldásához, hivatásunk gyakorlásához, kötelezettségeink teljesítéséhez nem elegendő a tudás önmagában, fontosak a tettek, a cselekedetek. Azt is meg kell érteni, hogy tetteink jó kimenetele érdekében hinnünk kell a sikerben, tudnunk és cselekednünk kell. A gyakorlat sok-sok példát nyújt az embereknek, csak éppen gyakran nem vagyunk hajlandók, vagy nem vagyunk képesek ezeket észrevenni és levonni a megfelelő következtetéseket, azaz tanulni belőlük. Így történhet meg, hogy egyik hibánkból nehezen kilábalva egy másikba esünk, esetleg még nagyobba! Pedig okos ember egyre több van mindenhol, de bölcs egyre kevesebb.
Gyakran hibáztatjuk kudarcainkért, beteljesületlen vágyainkért, elmaradt dolgainkért a rohanó időt. Holott mióta világ a világ ez így történik. Nem mi vagyunk azok, akik a rohanó időt akarjuk túlszárnyalni?
Próbáljunk bölcsen viselkedni!

Kósa Gergely, Csíkszereda

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

 

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb