2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Elhanyagoltan a régi kórház épülete

Omladozik a vakolat, lehullnak a cserepek, ablakokat törnek be – egyre rosszabb állapotban van a gyergyószentmiklósi régi kórház épülete. A városvezetés már évekkel ezelőtt eltervezte, hogy oda költözteti a polgármesteri hivatalt, a megvalósítás azonban még várat magára.

Jobb sorsra várva. Állami finanszírozást remélnek a felújítására Fotó: Kertész László

Néhány éve még fontos szerepet betöltő épület áll ma elhanyagoltan a város központi részén. Nemrég kórház működött benne, azonban mikor elkészült az út másik oldalán az új épület az egészségügyi intézmény számára, akkor ez a ház üresen maradt, és üresen áll azóta is. Néha beszélték a városban, hogy valami történik az épületben, ugyanis egyesek úgy látták, esténként lámpafény világít bent. Voltak, akik tudni vélték, hajléktalanok költöztek be. Az elmúlt években raktárként szolgált a kiosztásra váró uniós élelmiszercsomagok számára, de másra nem használták.
Az épület állapota sokat romlott azóta, hogy kiköltözött innen a kórház. Több ablakot betörtek, a külső festés egyre kopottabb, cserepek hiányoznak a tetőről és helyenként már a vakolat is lehullt. Nemrég egy arra­járónak majdnem a fejére esett a törmelék. Az interneten hívta fel a városlakók figyelmét, hogy vigyázzanak, ha az épület közelében járnak.
Az ingatlant 2009-ben kapta vissza a város az egészségügyi minisztériumtól, miután átköltöztettek minden osztályt az új kórházba. Az akkori városvezetés úgy vélekedett, megfelelő lesz az épület a polgármesteri hivatal számára, hogy a hivatali tevékenység mind egy helyre költözzön, hiszen jelenleg öt különböző épületben dolgoznak a polgármesteri hivatal munkatársai. Az elképzelés az volt, hogy a városháza összes irodája és osztálya ebbe az ingatlanba költözne, így jóval egyszerűbbé válna az ügyintézés a városlakók számára. Az ügyben azonban előrelépés nem történt azóta.
A városháza szóvivője, Fórika Krisztina azt mondta, az elképzelés nem változott, még mindig a polgármesteri hivatal számára tartják fenn az épületet, tervet is rendeltek erre vonatkozóan, viszont a beruházás becsült értéke túl magas ahhoz, hogy a helyi költségvetésből biztosítani tudják. Állami finanszírozást remélnek az épület felújítására. Így egyelőre nem lehet tudni, meddig romlik még a régi kórház épületének állapota.
Emellett egyébként az önkormányzat több más épülete is felújításra szorulna, több mint ötven ingatlant vettek át öt éve a Go Rt.-től, ezek állapotának felmérése folyamatban van, azt is megvizsgálják, hogy a bérlők betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat, majd stratégiát dolgoznak ki a felújításra vonatkozóan.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb