Elfogyott a pénz az ISK Csíkszeredánál

Óriási bajban az utánpótlás-nevelő klub

3 060

Felfüggeszti a csapatok és egyéni sportolók versenyeztetését mától az ISK Csíkszereda, mi több, a jeges sportokat űzők számára is csak szárazedzést tartanak a szakemberek. Annak ellenére, hogy számítottak rá, nem kapott a költségvetés-kiegészítéskor pénzt az ISK Csíkszereda, így veszélybe került a klub működése. Ma Csíkszeredában, holnap a fővárosban tárgyal az illetékesekkel az ISK vezetősége a megoldások érdekében.

Edzésekre és versenyeztetésre már nincs pénze az intézménynek Fotó: László F. Csaba

Évek óta pénzügyi problémákkal küzd az ISK Csíkszereda, azonban az elmúlt hét végére nagyon súlyossá vált a klub helyzete: elfogyott a pénzük. Emiatt mától drasztikus intézkedéseket kellett életbe léptetnie a klubvezetésnek, Márton Simon viszont nem adja fel, az ISK igazgatója ma a megyei tanács vezetőivel, holnap pedig a tanügyminisztériumban és a Román Olimpiai Bizottságnál tárgyal az illetékesekkel a megoldás érdekében.
– Nagyon súlyos a helyzet, egyszerűen nincs pénze a klubnak arra, hogy sportolóit versenyeztesse – nyilatkozta lapunknak Márton Simon. Az ISK Csíkszereda igazgatója hozzátette, évről évre kevesebb a klub büdzséje, idén viszont a költségvetés-kiegészítéskor nem kaptak pénzt, így egyelőre nem tudja, hogyan fizetik ki a tartozásaikat, ugyanakkor milyen pénzből finanszírozzák a csapatok és egyéni sportolók versenyeken való részvételét.
– A jelenlegi helyzet alapján amennyiben megállítjuk a versenyeztetést, adósságainkat lehet, hogy tudnánk törleszteni – tette hozzá Márton Simon.
A klubvezető szerint a 2015-ös költségvetéshez képest ötven százalékkal kevesebb pénzt kaptak idén.
– 2016-ban már csökkent az előző évhez képest a költségvetésünk, tavaly is a kelletnél jóval kevesebb pénzt kaptunk, idén pedig hiába voltak ígéretek, hogy a költségvetés-kiegészítéskor megkapjuk azt az összeget, ami fedezi az évi tevékenységünket, ez nem történt meg – mondta az ISK igazgatója.
Csak szárazedzés
Mától az ISK jégkorongozói, műkorcsolyázói és gyorskorcsolyázói búcsút mondhatnak a jeges edzéseknek. A klubvezető szerint viszont a munka nem áll le, a sportolók „szárazon” készülnek továbbra is, és reméli, még a héten megoldást találnak a problémára.
– A pénzhiány a legjobban a téli sportolóinkat, ezen belül is a jeges sportot űzőket érinti a leghátrányosabban. Ők mától már nem edzhetnek a Vákár Lajos Műjégpályán, mivel nem tudjuk kifizetni a jégbérlést – mondta Márton Simon. Hozzátette, csak a jégbérlés havonta harmincezer lejbe kerül, erre viszont egyelőre nincs fedezet. Az ISK Csíkszereda naponta hat-hét órányi jeget bérel a Vákár Lajos Műjégpályán, de vannak napok, főleg amikor mérkőzések, műkorcsolya- vagy rövidpályás gyorskorcsolyaversenyek vannak, hogy ennél is többet.
Mi több, mától a jégkorongcsapatok a honi bajnokságban sem tudnak jégre lépni.
– Egynapos kiszállásokat valahogy meg tudunk oldani, ám többnaposak szóba sem jöhetnek. Sőt hazai környezetben sem tudjuk ellenfeleinket fogadni, hiszen a Vákár Lajos Műjégpályán jeget kell béreljünk, játékvezetőket, egészségügyi asszisztenciát kell fizetnünk, erre viszont nincs elég pénzünk – nyilatkozta az ISK vezetője. Hozzátette, csak versenyeztetésre a klubnak az őszi-téli-tavaszi időszakban havonta 60-70 ezer lejre lenne szüksége, ehhez képest most erre 25 ezer lejük van.
Az igazgató elmondta, hamarosan kezdődik a síszezon, amire a sportolók ugyan készülnek, de egyelőre sem felszerelést nem tudnak biztosítani, sem a versenyeztetést nem tudják garantálni.
– Tizenegy sílövőnk szerencsés helyzetben van, hiszen ennyien tagjai a korosztályos válogatottaknak, nekik pedig a szakszövetség fizeti a felkészülést és versenyeztetést. De rajtuk kívül van még számos gyerek, ott vannak a cselgáncsozók, akiknek majdnem hetente vannak versenyeik, egyszerűen nem tudjuk őket támogatni, hogy részt vegyenek a viadalokon – tette hozzá az igazgató.
Márton Simon elmondta, idén Csíkszereda önkormányzata segítette az ISK sportolóit, ám a megyei önkormányzattól eddig pénzt nem kaptak, most ezért fordulnak hozzájuk is.
– A tanárok, edzők bérét ki tudjuk az év végéig fizetni, ám számukra is a legfontosabb az, hogy sportolóikat ne csak felkészítsék, hanem versenyeztessék is. Nagyon remélem, hogy mihamarabb kapunk segítséget, és ez az áldatlan állapot csak pár napig fog tartani – mondta Márton Simon.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek