Elfoglalta hivatalát az új főkonzul

233

Tóth László személyében új vezetője van Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának. A 42 éves diplomata marosvásárhelyi születésű, gyermekkora egy részét a Gyimesekben töltötte, főkonzulként a képviselet zavartalan működését és a megnövekedett feladatkör zökkenőmentes ellátását tűzte ki célul.

Tóth László főkonzul (középen) munkatársai körében Fotó: Márk Boglárka

Tegnap mutatkozott be Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának új vezetője, miután a román külügyminisztérium szerdán hozzájárult, hogy elfoglalhassa állomáshelyét. A képviselet csíkszeredai, Gál Sándor utcai székházában, a Lázár-ház eskütermében tartott sajtóértekezleten a diplomata bemutatkozásként elmondta, hogy Marosvásárhelyen született 1975-ben, szülei Magyarózdon dolgoztak pedagógusként, az ottani magyar iskola megszűnését követően magyartanár édesanyját a Gyimes völgyébe, Hidegségre helyezték. Két évet itt járt iskolába, majd Marosvásárhelyen bentlakó diák volt, a művészeti iskolában érettségizett 1993-ban. Tanulmányait Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészettudományi karán folytatta, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem történettudományi doktori iskolájának hallgatója volt. Dolgozott középiskolai tanárként és óraadó tanárként a Károli Gáspár Református Egyetemen. Időközben megnősült, munkája és családja immár Magyarországhoz kötötte, felesége viszont udvarhelyszéki.
– 2010-ben érkezett el az a pillanat, amikor elhatároztam, hogy a politikában, a közéletben is kipróbálom magam – mondta, megjegyezve, hogy nem volt reflektorfényben, a Közigazgatási Minisztériumban, majd a Miniszterelnökségen dolgozott a Nemzetpolitikai Államtitkárságon, számos erdélyi, közte székelyföldi projekt lebonyolításában vett részt, illetve állandó résztvevője volt a román–magyar kisebbségi vegyesbizottság üléseinek.
A diplomata elégtétellel nyugtázta, hogy a csíkszeredai főkonzulátus a székelyföldi közélet kiemelt intézményévé vált, hivatali ideje alatt pedig szeretné, hogy az általa vezetett intézmény markánsan legyen jelen a Székelyföld kulturális és sportéletében, szerepet vállalva a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésében is. Az új főkonzul megjegyezte, hogy a csíkszeredai képviselet sajátos jegyét nemzetpolitikai kötődése adja, ugyanis a konzuli kerület lakosságának jelentős része magyar, s a magyarok számottevő hányada pedig magyar állampolgár.
A diplomata hangsúlyozta, hogy alapfeladatuk a magyar állampolgárok hivatali ügyeinek – anyakönyvezés, személyi és lakcímnyilvántartás, választási regisztráció stb. – intézése. Mint mondta, a két ország kulturális-gazdasági kapcsolatainak elmélyítése, így határozott szándéka, hogy a konzuli kerülethez tartozó moldvai megyében is megjelenjenek külgazdasági és kulturális programokkal.
Tóth László kitért az új év január elesejétől induló támogatási programok kérdésére is, ekkor kezdődik a fiatalok életkezdési támogatása (közismertebb nevén babakötvény) és az anyasági támogatás ügyintézése.
A főkonzul megjegyezte, hogy ezek az új támogatási programok is a nemzeti összetartozás jelei, mélyítik a közjogi kötelékeket az anyaország és a kedvezményes honosítással magyar állampolgárrá vált külhoni magyarok között. Hangsúlyozta, hogy a különböző támogatási programokra fordított összegek az elmúlt nyolc év során megtízszereződtek.
– Kiemelt feladatunk a jövő évi magyar országgyűlési választások sikeres lebonyolítása – hangsúlyozta Tóth László főkonzul, a sajtón keresztül felhívással fordulva a magyar állampolgársággal rendelkező székelyföldi lakosokhoz, hogy mielőbb regisztráljanak és majd vegyenek részt a választásokon.

Sarány István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.