Elfogadták Székelyudvarhely idei költségvetését

88

Majdnem papírforma szerint zajlott le a már előre maratoninak ígérkező tanácsülés. Az év első találkozóján az RMDSZ-többségű testület majdnem mindent megszavazott, beleértve a város 2016-os költségvetését is, egy esetben – az Udvarhely Média Kft. törzstőkeemelésénél – voltak többen az ellenzők. Napirendi pont volt bőven, és politikai felhangokból, személyes(kedő) véleménynyilvánításokból sem volt hiány.

Ülésezik Székelyudvarhely önkormányzati testülete. Maratoni tanácskozás Fotó: Asztalos Ágnes
Ülésezik Székelyudvarhely önkormányzati testülete. Maratoni tanácskozás Fotó: Asztalos Ágnes

Könnyebb költségvetési év elé nézünk, egy reális tervezetet állítottunk össze – így nyitotta meg tegnap reggel a tanácsülést Bunta Levente polgármester. Jakab Attila néppárti tanácsos felvetésére szóba került, hogy a megyei önkormányzat legutóbb a városnak egyetlenegy lejt sem juttatott. A képviselő azt kérte, hogy valamiféle módon vonják felelősségre azokat az udvarhelyi megyei tanácsosokat, akik megszavazták ezt. Bunta egyetértett a felvetéssel, szerinte sem hagyható ez a tény büntetlenül, majd kemény kritikákat fogalmazott meg a megyei tanács vezetésével kapcsolatosan, és kijelentette: össze kellene fogni azért, hogy a következő megyevezető udvarhelyszéki legyen.
Ezt követően a polgármester jó munkát kívánt és a testület hiánytalan jelenlétében elkezdődhetett a 33 előterjesztett határozattervezet megvitatása.

Felújítanák a Városházát
A városgazdálkodási vállalat költségvetése generálta az első nagyobb vitát. Az ellenzéki frakciók ismét kritizálták az Urbana Rt. további fejlesztésére előirányzott összegeket, mert szerintük nagyon messze vagyunk attól, hogy a város pénze nélkül is gazdaságosan működjön a vállalat. Mint mondták, ehhez legalább 850 lakás kellene visszacsatlakozzon a távhőrendszerre, de még mindig magasabb a leválók száma a visszatérőknél. Ráduly Mihály igazgató szerint idén 15 lépcsőházban tervezik kiépíteni a vízszintes elosztású rendszert. A 15 kilométernyi vezetékből mindössze másfél kilométer korszerűsítése, cseréje van hátra, a kazánházakat modernizálták, újabb biomasszás kazánt helyeztek működésbe a napokban, tehát a hőenergiát hatékonyan, magas termelékenységgel képesek előállítani. Végül a tanács elfogadta a városgazdálkodási vállalat költségvetését, törzstőkéjét 300 000 lejjel emelték meg.
Megszavazták a tanácsosok, hogy készüljön tanulmány a városközpontban, a levegőben lógó vezetékek föld alá helyezéséről, rábólintottak egy újabb körforgalom építésére is, az ellenzék mindössze azt kérte, hogy a Bethlen és Fások utca kereszteződéséhez tervezett létesítmény csak akkor kapjon építkezési engedélyt, ha egy részletes forgalmi tanulmány indokolja szükségességét.
Időszerűvé vált a Városháza felújítása, korszerűsítése energetikai szempontból. A beruházás többek között a nyílászárók cseréjét, restaurálását, a tetőszerkezet javítását, mozgássérültek számára liftek, feljárók kialakítását, és a Szent István-terem restaurálását foglalja magában, több mint 23 millió lejbe kerülne, ehhez külső forrásokat készülnek bevonni. A tanácsosok erre is rábólintottak.

Román Viktor szobra kerül az új térre
Elkezdődhet egy új tér, a Rákóczi Ferenc tér kialakítása, ahol Román Viktor szobrászművész Le char című szobrát helyezik majd el. Gálfi Árpád, a Magyar Polgári Párt tanácsosa nehezményezte, hogy miért nem veszik figyelembe a Rákóczi Szövetség több ízben megfogalmazott kérését, miszerint egy Rákóczi-szobrot kellene az említett helyre állítani. Gidó Csaba RMDSZ-es tanácsos rövidre zárta a kérdést: Rákóczinak már van szobra Udvarhelyen.

Nem emeltek törzstőkét
A második, hosszabb vitát kiváltó határozattervezet az Udvarhely Média Kft. törzstőkeemeléséről szólt. Bár a nemrég kinevezett vezetőtől, Molnos Zoltántól végre tájékoztatást kaptak a lap pénzügyi helyzetéről a tanácsosok, a 250 000 lejes törzstőkeemelést nem hagyták jóvá, ugyanis az ellenzékiek mellett két RMDSZ-es tanácsos, Géczi Levente és Berde Zoltán is ellenezte. A vitát és tiltakozást leginkább az váltotta ki, hogy veszteséges a lap. Az Udvarhely napilapot ezres példányszámban nyomtatják, van, amikor napi 800-at, máskor csak 300-at adnak el belőle – hangzott el az ülésen. A tavaly több mint 500 000 lej veszteséget „termelt” a kft., Géczi Levente, a jogi bizottság vezetője szerint ebben a helyzetben nem is jogszerű a törzstőke megemelése.
Később, a költségvetés vitájánál a lapra szánt összeget átcsoportosították a Stúdió mozi előtti tér rendezésére, amelyre már két éve elkészült a Zenegödör fantázianevet viselő terv.

Elsőbbséget élvez a közbiztonság
A tavalyinál valamivel több pénzből gazdálkodhat idén a város – derült ki a büdzsétervezet ismertetésekor. A bevételi oldalon 158 882 400 lej szerepel. Prioritást élvez a közbiztonság, térfigyelő kamerákra, a helyi rendőrségre 1 619 000 lejt irányoztak elő. Beruházásokra 26 088 000 lejt fordítanak (mintegy 5000 lejjel többet, mint tavaly), a tanügyi intézményekre majdnem 46 000 000 lejt, az egészségügyre 61 247 410 lejt, környezetvédelemre 5 746 000 lejt különítettek el, a kultúra, egyházak, sport, szabadidő kategóriára összesen 11 516 700 lejt szántak, ez nagyjából annyi, mint az előző évben.
Karda Emese gazdasági igazgató ismertette a számokat, elmondása szerint a Városháza fenntartása alá tartozó intézmények elégedettek a kapott összeggel.
Folytatják a Haberstumpf-vil­la felújítását, a csereháti szociális lakások építését, több utcában a vízvezetékrendszer felújítását, az úthálózat rendbetételét, a Haáz Rezső Múzeum költségvetésébe belefoglalták a Székelyföld Története című monográfia kiadásának költségeit, szavaztak az eladási árról is.
A néppárti Jakab Attila felhívta a figyelmet, hogy több projekt esetében is olyan kevés az elkülönített pénzösszeg, hogy abból érdemlegeset nem lehet megvalósítani. Példának az igencsak időszerű új kutyamenhelyet hozta fel, amelynek elkészítésére megvan a terv, kellene rá legalább 1 000 000 lej, de a költségvetésben mindössze 200 000 lej szerepel.
A civilszervezeteknek szóló pályázati programhoz fogalmazott meg több javaslatot is az ellenzék, szerintük a hivatal működésére szánt összegből kellene lefaragni, és abból növelni, kibővíteni a pályázati keretet. Javaslataikat nem fogadta el a testület.

Különfélék
A majdnem ötórás tanácsülés végén, a különfélék fejezetben is elhangzott néhány érdekes felvetés. Jakab Áron Csaba RMDSZ-es tanácsos javasolta, hogy az egykori Stúdió mozi kerüljön a Művelődési Házhoz, mert egyébként is kulturális programoknak ad helyet. Mint ismert, az épületrész polgármesteri rendelet alapján a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola ügykezelésében van. Sinka Arnold pedig a Haberstumpf-villa melletti épület megvásárlását javasolta, amelyet majd a múzeum használhatna. Felmerült az ingatlan lebontásának lehetősége is.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek