Elfogadták Székelyudvarhely 2020-as költségvetését: Megváltozott erőviszonyok, fenyegetések, lemondás

55

Többórás vita után radikálisan átszabták az előterjesztett költségvetést tegnap Székely­udvarhelyen. Adott esetben az előirányzott összegek több mint felét vágta vissza a két MPP-s képviselő szavazatával megerősödött RMDSZ-frakció. Veszélybe került ezáltal a város működése, az idénre tervezett rendezvények lebonyolítása, de a Városi Sportklub léte is.

Sok volt a módosító javaslat. Politikai döntések Székelyudvarhelyen?

Az előterjesztett büdzséterv biztosítani tudja a város stabil működését, amit széles körű egyeztetés előzött meg – indította optimista felütéssel az ülést Gálfi Árpád polgármester. Amint azonban megtudtuk: a szakbizottsági gyűléseken sem sikerült egyetérteniük a különböző frakciókhoz tartozó önkormányzati képviselőknek a módosító javaslatokról, a vitát a tanácsülésen folytatták.

Szűkös keretek
A városnak közel 82 millió lej a bevétele, amelynek majdnem 30 százaléka a személyi jövedelemadóból helyben maradó pénz. A kiadási oldalon 84 millió lej szerepel, az elmúlt évről pedig majdnem 3 millió lej maradt meg. Saját költségvetésből való beruházásra mintegy 13 millió lej jut, a listán többek között az elkerülőút Bethlenfalvi út kereszteződésének átalakítása szerepel, amelyre 568 ezer lejt, míg az Ugron Gábor utca teljes körű rehabilitálására 1 500 000 lejt különítettek el. Bevétel érkezik még pályázati forrásokból is, épp a tizenegyedik projekt áll elbírálás előtt.

MPP–RMDSZ koalíció Udvarhelyen
A tegnapi önkormányzati ülésen többször is nyíltan elhangzott, hogy a 2016-ban többségbe került EMNP-MPP frakció szakadásával nyeregbe került az RMDSZ-es csapat, hiszen 9 képviselőjük mellett most rendre velük szavaz Ketesdi Imre és Mike Levente polgári képviselő is. Így sikerült alaposan átrendezni a büdzsé tervét. A polgármesteri hivatal ülés után kiadott kommünikéjében kijelenti: „megvalósítható projektekről vettek el forrásokat, és indokolatlanul, megalapozatlanul tettek bizonyos összegeket olyan tételekre, amelyek nem megoldhatók az idei évben. Többmilliós tételekből álló beruházásokhoz rendeltek csekély összegeket (pl. 200 ezer lejeket bizonyos utcák javítására – szerk. megj.), amelyekből még elkezdeni sem lehet az adott beruházásokat. Más helyeken olyan fontos tételeket vettek el egészen és indokolatlanul, mint a smart city stratégia (50 ezer lej szerepelt az előterjesztésben – szerk. megj.), amely a következő évek pályázati projektjeinek alapjául szolgálna, vagy a térinformatikai rendszerre szánt, már leszerződött szolgáltatások összege. Drasztikusan csökkentették a város szempontjából az egyik legfontosabb tételt, a város működésére szánt összeget (a tervezett több mint 5 és fél millió lejből – amelyben a személyzeti költségek is benne vannak – közel másfél milliót „szavaztak el” – szerk. megj.). Így nem látjuk, hogy miből tudjuk kifizetni az egyházi iskolák bérköltségeit, a hivatal homlokzatának tatarozását, jogi szolgáltatások költségeit, a Harghita Business Center és más egyesületek tagsági díját, a hivatal működéséhez szükséges eszközöket, fogyóanyagokat és informatikai programokat, és még sorolhatnánk tovább”.

Érvágás a VSK-nál
Az RMDSZ-esek 74 ezer lejt szerettek volna elkülöníteni egy majdani Waldorf-iskola megvalósíthatósági tanulmányának a költségeire, az összeget végül Orbán Árpád alpolgármester javaslatára az ún. nyugdíjas tömbházak tatarozására, illetve az Orbán Balázs Általános Iskola számára sporteszközök vásárlására irányították át. Ugyancsak a szövetség javaslatára 300 ezer lejt szánnak a vár körüli telkek megvásárlására, összesen közel 300 ezret a Szejkefürdőre, az MPP-s Ketesdi pedig 700 ezer lej elkülönítését kérte egy telek megvételére, ahol tanuszoda épülne majd fel. A többség mindezekre rábólintott.
Jelentős érvágást szenvedett a rendezvényszervező iroda is, a megnyirbált büdzsé már leszervezett eseményeket, például a vállalkozói inkubátorházzal közösen rendezett nőnapi konferenciát is érinti. Az iroda 1 600 000 lej kért, 850 ezer lejt kapott, a nőnapi programra szükséges 63 ezer lej helyett 15 ezret szavaztak meg. A Városi Sportklub működtetésére szánt összeget is több mint felére csökkentették, így a jégpályát, korisulit és egyéb, ifjúságot érintő programokat koordináló klubnak 990 ezer lej helyett 490 ezerből kell idén gazdálkodnia.

Megfenyegették Szarvas Zsuzsát
Mint a Városháza közleménye is rávilágít, a levágott összegeket a beruházási fejezetbe, illetve a pályázati programokra, ezen belül főleg az egyházi és versenysport fejezetekbe csoportosították át.
A továbbiakban több szervezet, intézmény épületadó alóli felmentéséről is döntöttek, ugyanakkor megszavazták az idei civil szervezeteknek, egyházaknak szóló pályázati programot, amelyre összesen több mint 2 millió 300 ezer lej a keret, ugyanakkor a pályázatok leadási határidejét 30 napról lehozták 15-re.
Végül az EMNP egyik önkormányzati képviselője, Szarvas Zsuzsanna bejelentette, hogy a személyét, családját és vállalkozását érintő fenyegető üzenetek miatt lemond tanácsosi mandátumáról.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek