Elfogadták Hargita megye költségvetését

146

Elfogadta tegnap idei költségvetését Hargita Megye Tanácsa a Kányád községhez tartozó Székelydályán megtartott ülésén. Tavalyhoz képest több mint 39 millió lej hiányzik a megye kasszájából, így egyelőre csak az első félév beruházásait tudják finanszírozni, de a megyei önkormányzat működésére is csak szeptember végéig elegendő a rendelkezésre álló pénz.

A dályai református templomot is meglátogatták a tanácsosok Fotó: HMT Sajtószolgálat

A megyei tanács ülése rendhagyó módon a szé­kely­dályai református mű­em­lék templom megtekintésével kezdődött. Fülöp Szabolcs szé­kely­dá­lyai református lelkész ismertette dióhéjban a településre látogató tanácsosokkal a hajlék történetét. Az érdemi munka ezt követően kezdődött el, rögtön a legfontosabb napirendi pontot, a megye költségvetését tárgyalták meg a tanácsosok.
Kilenc hónapra elegendő
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: nagyon nehéz évet kezd a megye, mert a kormány úgy döntött, hogy az év elején pénz nélkül hagyja az önkormányzatokat.
– Azt kell tudni az idei költségvetésünkről, hogy minden összeget hajszálpontosan terveztünk meg, és persze arra alapoztuk, hogy fél év múlva pénzt kell adjon a kormány, mert ha nem ad, nagy baj lesz. Bízom benne, hogy a kormány tartja a szavát és megkapjuk a költségvetés-kiegészítést fél év múlva, hiszen azt a költségvetési törvénybe is belefoglalták – adott hangot óvatos optimizmusának az elöljáró.
Mint mondta, a megyei önkormányzat és a kötelékébe tartozó intézmények működési költsége nem biztosított az utolsó negyedévre, ahogy egyelőre forrás nélkül maradtak a második félévben tervezett beruházások is. Az önkormányzat azért kényszerült e döntéseket meghozni, hogy az év első felében a beruházások haladjanak.

Az ifjúsági programok élveznek elsőbbséget
Az önkormányzati vezető ugyanakkor elmondta: a megyei tanács legfőbb célja, hogy 200 kilométer megyei utat leaszfaltozzanak. Ez természetesen nem azonnal fog megtörténni, 2020-ig kell elkészülniük. Mint kifejtette, 127 kilométernyi útszakasz aszfaltozása van még hátra, ebből idén 13 kilométer útburkolat építésére rendelkezik elegendő pénzzel a megye. Hozzáfűzte, az egészségügy is nagyon fontos a megye számára, ezért idén továbbfejlesztik a megyei kórházat, igyekeznek befejezni a beruházást.
Ezenkívül az ifjúság támogatása kiemelt fontosságú idén a megye vezetése számára, ennek jegyében vállalkozói inkubátorházakat hoznak létre Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Gyergyó­szent­mik­lóson és Csíkszeredában. Borboly Csaba hozzáfűzte a me­gyeszékhelyen a régi Hargita mozi impozáns épületét fogják felújítani és berendezni vállalkozásfejlesztő központnak, így a beruházás a városkép szempontjából is előnyös lesz. Emellett ugyanakkor még számos más ifjúsági programot is lebonyolít idén a megyei önkormányzat. Ezek mellett a közösségi, kulturális életre, valamint a turizmusra is odafigyelnek. A testület végül különösebb vita nélkül fogadta el a költségvetés-tervezetet.

Segítséget kért a polgármester
A tanácsülés végén György Sándor, Kányád polgármestere arról panaszkodott, hogy az önkormányzatnak 6000 lej támogatásra lenne szüksége, hogy fűteni tudja a kányádi iskolát. Mint mondta, a gondot az okozza, hogy pellettel fűtenek, azt pedig nem tudják beszerezni, hiába lenne elegendő tűzifájuk.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek