Elfogadták Brüsszelben az új méhészeti programot

80

A korábbi időszakhoz képest másfél millió euróval többet, azaz három év alatt 21,5 millió eurós támogatási keretösszeget vehetnek igénybe gyógyszer, eszköz vagy éppen anyák, méhcsaládok vásárlására a hazai méhészek. A 2017–2019-es időszakra kidolgozott új Országos Méhészeti Programra az uniós döntéshozók is rábólintottak.

Állóméhészet a lakóházak közelében. Nagyobb támogatási keretösszeget kínál az új ágazati program Fotó: Domján Levente
Állóméhészet a lakóházak közelében. Nagyobb támogatási keretösszeget kínál az új ágazati program Fotó: Domján Levente

Elfogadta az Európai Bizottság a Románia által a következő három esztendőre, azaz a 2017–2019-es időszakra beterjesztett Országos Méhészeti Programot (PNA) – adta hírül honlapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. További jó hír, hogy az ágazati támogatási lehetőségeket igénybe vevő méhészek a korábbi program költségvetéséhez képest ezúttal másfél millió euróval nagyobb összegből részesülhetnek: az idén lejáró 2014–2016-os Méhészeti Program 20 millió 45 ezer eurós keretösszegéhez képest az ősztől életbe lépő új hároméves tervezési időszak alatt 21 millió 508 ezer eurót bocsátanak a méhészek rendelkezésére. A fenti összeget 50-50 százalékban az Unió és a román kormány társfinanszírozza. A teljes és résztámogatást a méhészek számos célra – egyebek között gyógyszerek, méhtakarmányok, rajok, méhcsaládok, anyák, kaptárok vásárlására, a vándorméhészek költségeire vagy épp a mézbevizsgálási illetékek támogatására – igényelhetik.
Az új, 2017–2019-es Méhészeti Program keretében az ágazat szereplőinek támogatására – pár euró eltéréssel – évente 7 millió 169 ezer eurót szánnak. Újdonság lesz, hogy a támogatáshoz szükséges elszámolások benyújtását ezentúl a méhészek egyénileg is megtehetik, de – másik lehetőségként – a méhésztagjaik nevében az összeállított költségelszámolásokat a méhészegyesületek is benyújthatják. A támogatási kérelmeket továbbra is a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei központjai fogadják. Az új, Brüsszel által láttamozott PNA hazai alkalmazásához, a támogatási jogosultságok és a pontos támogatási összegek meghatározásához azonban a román kormány részéről még számos jogszabály elfogadása szükséges.

[box type=”shadow” ]A miniszter is belátja, bajban vannak a méhészek

Nem vitatja a hazai méhészek „de minimis” támogatási igényének jogosságát Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter. A méhészek úgy vélik, a méztermelést ellehetetlenítő időjárás miatt idén az elmúlt harminc esztendő leggyengébb méhészeti szezonját kénytelenek zárni. Mint arról szerdai lapszámunkban beszámoltunk, veszteségeik, illetve a méhcsaládok kényszeretetésével járó többletköltségeik fedezésére a méhészek családonként 20 lejes minimis-támogatást kérnek, illetve mentességet az idei esztendőre vonatkozó mezőgazdasági jövedelemadó befizetése alól. Irimescu megerősítette: a bajba került méhészek számíthatnak a kormány pénzügyi támogatására, ám a segítség mértékére és formájára vonatkozó részletekre a tárcavezető nem tért ki. Irimescu szintén a méhészek védelme érdekében a hamis, mesterséges ipari adalékanyagokat tartalmazó mézkészítményeket is eltüntetné a boltok polcairól, ezzel párhuzamosan a vásárlók bátorításával a hazai, uniós viszonylatban alacsonynak számító, lakosonkénti évi 0,4-0,5 kilogrammos mézfogyasztást is erősítené.[/box]

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.