Elfogadták Borboly jelentését Brüsszelben

60

Elfogadta a Régiók Bizottsága Borboly Csaba az emberek és a konfliktust okozó nagyragadozók együttéléséről készített jelentését. A megyei önkormányzat elnöke rámutatott: az emberi élet elsődleges fontossággal bír, a védett faj pedig morális értéket képvisel. Épp ezért az ember és a konfliktusos fajok békés együttélését csak egy hatékony menedzsment alkalmazásával, monitoring-rendszerrel tudományos alapokra támaszkodva lehet megőrizni.

A Régiók Bizottságának 127. plenáris ülésén, január 31-én este mutatta be A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül című jelentését Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának raportőreként. A saját kezdeményezésű jelentés javaslatokat fogalmaz meg a környezetvédelmi irányelvek megfelelő végrehajtása mentén, az emberi tevékenység és a konfliktusos fajok közötti egyensúly javítása érdekében, ezen belül a prevenciós intézkedések teljes körű alkalmazása a konfliktusok, illetve károk megelőzése céljából.
A jelentéstevő kiemelte, hogy az emberi élet védelme megkérdőjelezhetetlenül elsődleges, és megengedhetetlennek tartja, hogy a nagyragadozók védelmére vagy a biodiverzitással kapcsolatos célokra hivatkozva egy tagállam ne teremtse meg a gyors és hatékony beavatkozáshoz szükséges intézményi és szabályozási feltételeket az irányelvekkel összhangban. „Az irányelvek megfelelő végrehajtása céljából szükség van annak tudatosítására, hogy az emberi élet elsődleges fontossággal bír, a védett faj pedig morális értéket képvisel mind a tagállamok, mind pedig Európa számára” – hangsúlyozta Borboly Csaba a plenáris ülésen egybegyűlt kollégáinak.
A jelentés kitér arra is, hogy a nagyragadozók esetében – amelyek viselkedésük, fizikai és ökológiai jellemzőik és ösztöneik miatt jelentős kárt képesek tenni az emberi egészségben, akár életveszélyes sérüléseket is okozva, valamint nagymértékben veszélyeztetik a haszonállatok épségét és állatjólétét is – bizonyos régiókban nem elegendő az eddigi megközelítés, és ezért javítani kell a nagyragadozókkal kapcsolatos konfliktusok kezelésén. Borboly kifejtette, az ember és a konfliktusos fajok békés együttélését csak egy hatékony menedzsment alkalmazásával, monitoring-rendszerrel tudományos alapokra támaszkodva lehet megőrizni, kihasználva az irányelvek által biztosított rugalmasságot.
A megyeelnök újra rávilágított arra, hogy jelentésében nem egy tagállam specifikus problémájáról van szó. „Azon országok képviselői, ahol nagyragadozók jelen vannak, továbbra is erős támogatást biztosítottak Borboly Csabának és sikerült azok véleményét is megfordítani, akik zsigerből elutasították a jelentést, ezek többnyire azok az országok voltak, ahol már nincsenek nagyvadak” – tette hozzá Csák László szakértő. „Hiszem, hogy végre elkezdődött egy párbeszéd, ami eddig a szőnyeg alá volt söpörve és sajnálatos, hogy vannak, akiknek érdekében állt eddig az, hogy ne beszéljünk erről a sokakat érintő, valós problémáról” – hangsúlyozta.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek