Elfogadták az új KAP reformcsomagot

Döntött az EP mezőgazdasági szakbizottsága

1 240

Farmonként évi 100 ezer eurós támogatási plafon bevezetését, a negyvenedik életévüknél fiatalabb, valamint a női gazdálkodók kiemeltebb támogatását, hét év távlatában pedig a mezőgazdasági termelőknek nyújtott hektáronkénti kifizetések uniós szintű kiegyenlítését várja el a jövő évtől életbe lépő új Közös Agrárpolitikától (KAP) az Európai Parlament mezőgazdasági szakbizottsága.

Elfogadta az Unió Közös Agrárpolitikájának reformjára vonatkozó javaslatcsomagot az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága. A szakbizottság tagjai a nagyobb gazdaságoknak jutó fizetések csökkentését, a kisvállalkozások, fiatal és női gazdálkodók támogatását javasolják. A tagállamoknak a mezőgazdasági termelőknek fizetendő közvetlen kifizetéseket évi 100 ezer eurós szintre kell korlátozniuk, de a mezőgazdasági termelők számára lehetővé válik, hogy a mezőgazdaságból származó bérköltségek 50 százalékát levonják a csökkentés előtti teljes összegből. Azt is szeretnék, hogy a nemzeti közvetlen kifizetések legalább 5 százalékát a kis- és középvállalkozások számára egy speciális hektáronkénti pótlékon keresztül irányítsák. A nemzeti közvetlen kifizetések költségvetésének legalább 2 százalékát fiatal gazdálkodóknak kell odaítélniük, ám a fiatal gazdálkodóknak további támogatást kell nyújtani a vidékfejlesztési forrásokból.
Az európai parlamenti képviselők azt is szeretnék, hogy a tagállamok a vidékfejlesztési pénzt felhasználják a nők vidéki gazdaságokban való nagyobb befogadását elősegítő konkrét intézkedésekre.
A szakbizottság ahhoz is ragaszkodott, hogy az EU tagállamaiban a mezőgazdasági termelőknek nyújtott hektáronkénti kifizetések 2024-re az átlagos közvetlen támogatások legalább 75 százalékát, 2027-re pedig 100 százalékot érjék el. A képviselők a vidékfejlesztési költségvetés legalább 30 százalékát környezetvédelemmel és éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre szánják, és nem kevesebb mint 20 százalékát a környezetvédelmi rendszereknek nyújtott közvetlen kifizetésekre. Az önkéntes környezetvédelmi rendszereknek nemcsak a környezetet, hanem az állatjólétet is támogatniuk kell.
A bizottsági javaslatokról várhatóan már az új összetételű Európai Parlament szavazhat.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek