Elfogadták a sertésprogramot

124

Jóváhagyta tegnapi ülésén a mangalica és báznai sertések nevelését támogató programot a kormány. A sertésnevelőket támogató program a 2018–2020 közötti időszakra vonatkozik. A program finanszírozására idén 4,8 millió lejt szánnak.

Tegnapi ülésén a kormány a báznai és mangalica fajtájú sertések tenyésztésének támogatásáról szóló programot fogadott el. A programban részt vevő sertéstartók ingyenesen kaphatnak páros számú – minimum kettő, maximum tíz – malacot, hogy felneveljék, legalább 130 kilósra felhizlalják, majd egy előzetesen megkötött szerződés alapján a felnevelt állomány felét egy feldolgozónak értékesítsék. A programra jelentkező gazdáknak malacokat biztosító sertéstenyésztőknek a kormány malaconként 250 lejt fizet.
A „de minimis” típusú támogatásra pályázó gazdálkodóknak több kritériumnak is eleget kell tenniük: többek közt engedélyezett állattenyésztőknek kell lenniük, a legalább 130 kilósra felnevelt báznai vagy mangalica sertések értékesítésére – a kapott malacok 50 százalékára – előszerződést kell kötniük egy feldolgozóval vagy másik jogi személlyel. A sertésztenyésztési program iránt érdeklődő gazdák – legyen szó bár a malacokat biztosító állattenyésztőkről vagy a malacokat felnevelő állattartókról – a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon jelezhetik részvételi szándékukat: erre a kormányhatározat érvénybe lépését követő 90 nap áll rendelkezésükre.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.