2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Elfogadták a megye költségvetését

Több megyei út felújítása, a megyei sürgősségi kórház bővítése és felszerelése lesznek idén a Hargita megyei önkormányzat nagyságrendileg legnagyobb értékű beruházásai. Emellett kulturális, szociális és sporttevékenységek támogatására is jelentős összegeket különítettek el. Hargita Megye Tanácsa ugyanis tegnap elfogadta az idei költségvetést, a mintegy 350 millió lejes keret egyelőre szeptember végéig elegendő.

Ha mindet működésre fordítanák, akadozna a fejlesztés. Derűlátó döntés Fotó: László F. Csaba

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke rögtön az elején leszögezte: a most elfogadott költségvetés azért mindössze szeptember 30-ig elég a megyének, mert ha a jelenleg rendelkezésükre álló összeget kizárólag működésre fordítanák, akkor nem jutna pénz a különböző fejlesztésekre, nagyobb szabású beruházásokra. A megye vezetése ugyanakkor számít arra, hogy ősszel a központi költségvetés-kiegészítésből elég forrás jut szociális kiadásokra.
Különösebb vita nem volt a költségvetés fölött, a jelen lévő önkormányzati képviselők huszonöt igen szavazattal, három tartózkodás mellett elfogadták a költségvetést.

Kiegyensúlyozott és merész
Borboly Csaba a tanácsülést követően elégedetten nyilatkozott, legalábbis kiegyensúlyozottnak, optimistának és ambiciózusnak nevezte a frissen elfogadott költségvetést. Hozzáfűzte: tökéletesen illeszkedik a jó néhány évvel ezelőtt elfogadott ágazati stratégiák célkitűzéseihez.
– Tudatosan foglalkozunk gaz­da­ságfejlesztéssel. A gazdaság szereplőinek – a vendéglátóknak, valamint a turizmussal és vidékfejlesztéssel foglalkozók számára – lehetőséget teremtünk, utakat, hidakat építünk, olyan fejlesztéseket hajtunk végre, amelyek lehetővé teszik, hogy könnyebben, gyorsabban tudjanak kapcsolatot teremteni, és így értelemszerűen jövedelemhez jutni – nyilatkozta az elöljáró.
Hozzáfűzte: kiemelt figyelmet szentel a megyei költségvetés a kulturális élet szereplőinek és a civil szervezetek támogatására. A különböző pályázati kiírások révén idén is több millió euró értékben támogatják az önálló civil kezdeményeseket: sportegyesületek, ifjúsági szervezetek, időseken, hátrányos helyzetű fiatalokon, mozgássérülteken segítő, vagy éppen kulturális tevékenységet folytató, hagyományőrző civil szervezetek törekvéseit is támogatják. Lesz ugyanakkor pályázati kiírás tejfeldogozó üzemre, szakképzésre. Borboly kifejtette: annyiban ambiciózus a költségvetés, szeretné megteremteni azokat a feltételeket – beruházásokkal, eszközvásárlásokkal –, amelyeknek köszönhetően a megyei sürgősségi kórház magasabb szintű besorolást kap.

A legnagyobb beruházások
A Hargita Népe kérdésére az elöljáró elmondta: a megyei utak felújítása, illetve a megyei sürgősségi kórház bővítése és korszerűsítése lesznek nagyságrendileg a megye idei legnagyobb léptékű beruházásai.
Kifejtette: a megyei önkormányzat már kiírta a közbeszerzési eljárást a hidegségi útra – 15 millió eurós beruházás, ebből 5 millió euró áll a megyei önkormányzat rendelkezésére, tehát idén hozzálátnak a munkához. Ugyanakkor az úz-völgyi út közbeszerzési eljárását is jóváhagyta a megyei önkormányzat, a 27 millió lejes beruházásnak szintén még idén szeretnének nekifogni.
Ezenkívül Udvarhelyszéken meg­újulhat a Küsmöd–Siklód útszakasz.
A megyei kórház esetében a műtőblokk befejezése és az új épületszárnyak megépítse lesz nagyobb volumenű beruházás.
Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke szerint ugyanakkor a most elfogadott költségvetésnél volt már jobb, de rosszabb is. Hozzáfűzte: ami nehézséget okoz – nemcsak a megyei, hanem a helyi önkormányzatoknak is –, hogy szociális kiadásokra nem áll rendelkezésre elég költségvetési forrás. Ezért idén még költségvetés-kiegészítést várnak a gyermekvédelemre és más szociális kiadásokra. Az elöljáró ugyanakkor hozzáfűzte: ami jó a most elfogadott költségvetésben, hogy a megyét vezető testület kiírhatja a pályázatokat a civil szervezetek számára, kultúrára, családtámogatásra és sportra több pénz jut, mint tavaly. A pályázatok leadási határideje várhatóan május 15. lesz, de erről a megyei önkormányzat még időben tájékoztatja a civil szervezeteket.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb