Elfogadták a 2020-as költségvetést: Hatvanmillió lej jut beruházásokra

20

Jobb helyzetben van a költségvetést tekintve Gyergyó­szent­miklós, mint az előző években, az elmúlt évtizedek legnagyobb költségvetését fogadták el, s jelentős összeg jut idén beruházásokra – erről beszélt sajtótájékoztatón Nagy Zoltán polgármester.

Egyöntetűen fogadta el a testület a költségvetést                                                                       Fotó: Lázár Hajnal

Csütörtökre tervezte majd péntekre halasztotta a költségvetés vitáját a gyer­gyó­szentmiklósi tanács. Tizenkilenc képviselőből 17-en voltak jelen és mindannyian egyöntetűen megszavazták a 2020-as költségvetést.
– Úgy gondolom, hogy a jelenlegi testület által elfogadott költségvetés az utolsónak számít ebben a mandátumban, de ugyanakkor az elsőnek azok sorában, amelyek nagymértékben meghatározzák majd városunk fejlődését – fogalmazott Nagy Zoltán polgármester.
A városvezető sajtótájékoztatón kifejtette, idén 88,6 millió lejből gazdálkodhat Gyergyószentmiklós, melyből 62,3 millió lej beruházásokra költhető, s ennek csak kis részét, 4,8 millió lejt kell a városnak kitennie, a többi az elmúlt évek sikeres pályázatainak köszönhető. Nagy hangsúlyozta, most válik láthatóvá az a sok munka, amit az előző években a pályázatokra fordított az önkormányzat.

56 beruházást hagytak jóvá
Útjavításokra kerül sor, öt utca (Dózsa György, Békény, Halász, Rózsa és Építő utcák) teljes felújítását végzik el, valamint további kilenc utca munkálatait készítik elő idén, ezek a Testvériség sugárút, a Tűzoltó utca teherforgalmi szakasza, a Márton Áron, Örménytemplom, Selyem, Tölgyfa, Kurta, Kőrisfa utca és a Petőfi tér.
Folytatódik a szennyvízhálózat bővítése, várhatóan 29 utcában dolgoznak majd az idén, 16 utcában pedig a vízhálózat kiépítése lesz napirenden. A Gyilkostó üdülőtelepen vízház és szennyvíztisztító állomás építése kezdődik el. Korszerűsítik a közvilágítást, a következő hónapokban kb 600 lámpatestet cserélnek ki, automatizált rendszert építenek ki és átjárókat világítanak meg, a munkát pedig jövőre folytatják, amíg az egész városban korszerű közvilágításra cserélik a régit.
Több tanintézményben is munkálat kezdődik: felújítják a Virág negyed 51-es tömbházában működő Pitypang óvodát és a Csillagszem napközi rendbe tétele is elkezdődik, ugyanakkor idén befejezik a Csodavilág napközi évek óta tartó munkálatait.

Tervezett beruházások
A kultúrház felújításának nekilátnak, valamint a városi kórházban nyílászárócsere és bővítés kezdődik, emellett pedig több olyan egészségügyi berendezést vásárolnak meg, melyek a hatékonyabb betegellátást szolgálják. Sportlétesítmények esetén is munkálatok indulnak: elkezdődik a jégpálya felújítása, ennek érdekében a tanács elfogadta, hogy 1,6 millió lejjel kipótolja az Országos Beruházási Ügynökség (CNI) által a felújításra jóvá hagyott 28 millió lejt, ugyanis ennyivel többért vállalná el a kivitelezést a közbeszerzésen jelentkezett cég. Befejeződik a tanuszoda építése, az önkormányzat pedig a közművekre való csatlakoztatást vállalta. A jégpálya és uszoda szomszédságában területvásárlást hagyott jóvá a testület, hogy elkezdődhessen egy műfüves futballpálya építése.
Folytatják a térfigyelő kamerarendszer kiépítését, újabb 23 kamera kerül a közterekre. Újabb gépeket vásárolnak a város utcáinak, tereinek karbantartása érdekében: aszfaltkészítő gépet, valamint egy olyan kisgépet szereznek be, amely a parkgondozásban és a téli/nyári járdatakarításban lesz bevethető.
A gázhálózat fejlesztése érdekében városi szintű műszaki tervet készíttetnek, hogy amennyiben lesz lehetőség kormánytámogatással bővíteni a hálózatot, kész dokumentációval rendelkezzen az önkormányzat.
A költségvetésből 26,2 millió lejt tesznek ki a polgármesteri hivatal valamint a közintézmények működési költségei. Nagy Zoltán azt mondta, ez nem elegendő az egész vére, körülbelül 11 hónapra fedez minden költséget, de e téren is jobban áll a város, mint tavaly, amikor jóval kiszolgáltatottabb helyzetben volt.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek