Életről és halálról mesélő 12-es kórterem

59

Az évad negyedik ősbemutatójára készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, A 12-es kórterem című előadást ma 19 órától láthatja a közönség. A darab írója és rendezője, Barabás Olga rámutatott: igen személyes színész–közönség kapcsolatra épülő előadásról van szó, amelyben többször is komoly döntéseket kell hozniuk a szereplőknek: így életről és halálról.

Kórházi történet létkérdésekről. Bemutatója előtt próbál a Figura Fotó: Kertész László
Kórházi történet létkérdésekről. Bemutatója előtt próbál a Figura Fotó: Kertész László

Tóth Krisztina budapesti író műveinek felhasználásával írta Barabás Olga A 12-es kórterem szövegét, a rendező azonban közölte: egy eredeti történetről, olyan helyzetekről beszélünk, amelyekbe bármikor belecsöppenhetünk, és úgy érezzük, hogy ezek meghaladják a képességeinket. A 12-es kórterem döntésekről szól, amelyek alól nem lehet kibújni – a darab emberi létkérdésekre igyekszik válaszokat keresni.
– Egy balesetről szól, amely megváltoztatja az emberek életét. Lehet, hogy ez elsőre kicsit erősnek hangzik, azonban nem egy szomorú történetről beszélünk – közölte Barabás Olga, rámutatva: szerintem az lett volna ideális, ha a gyergyószentmiklósi kórházban tudják előadni a darabot – azonban így, színházi térben is igyekeznek pontosan visszaadni egy váróterem hangulatát. Éppen a helyzetek életszerűségének megőrzése érdekében a helyek száma korlátozott, a rendező szerint igyekeznek olyan formában színpadra vinni a történetet, hogy a néző megfeledkezzen arról, hogy színházban van.
A darabban hat színész kapott szerepet: Bartha Boróka, Dávid Péter, D. Gulácsi Zsuzsanna, Kolozsi Borsos Gábor, Máthé Annamária és Tamás Boglár.
– Úgy gondolom, a társulatot a tűrőképesség és a munka iránti odaadás szempontjából ebben az évben sikerült a végletekig próbára tenni – mondta a premiert beharangozó tájékoztatón a Figura igazgatója, Czegő Csongor, majd megjegyezte: nagyon sok szép eredménye van az elhivatottságnak.
A ma esti bemutató mellett április 14-én, 15-én, 24-én és 29-én is megtekinthető az előadás, mindegyik napon 19 órától. A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen 10 lej. Ötfős csoportok esetén a jegyek ára kedvezményesen 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej. Belépőket munkanapokon 10 és 16 óra között a Figura jegyirodájában is lehet vásárolni, helyfoglalás pedig ugyanebben az idősávban a 0752–227011-es telefonszámon is lehetséges.
A 12-es kórterem című előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.