Életre szóló lehetőség

Életre szóló lehetőség

267

Kopacz Kincső III. éves, Román nyelv és irodalom–Angol nyelv és irodalom szakos hallgató részt vett az Erasmus programban. Tapasztalatairól, élményeiről mesélt nekünk.

– Mi az eljárás jelentkezéskor?

– Az első jelentkezést lekéstem, szerencsére van egy második lehetőség is a programban való részvételre, ha az első körben nem telnek be a helyek. Én ebben az időszakban adtam le a papírokat, mindent gyorsan, az utolsó pillanatban. Önéletrajz mellet van még néhány fontos leadandó dokumentum, az ezzel kapcsolatos információkat a Sapientia honlapján lehet megtalálni.

– Milyennek találtad a kinti vizsgákat? Sikerült elismertetni itthon az ott szerzett jegyeket?

– A jegyek elfogadása az úgynevezett Tanulmányi és Kreditbizottságtól függ, amibe természetesen a tanárnak is beleszólása van. A vizsgajegyeim finom vegyest alkottak, volt jó és kevésbé jó eredmény is, de a lényeg az, hogy nem maradt el semmi, mindenből sikeres vizsgát tettem. A kinti vizsgákat valamivel nehezebbnek találtam, lehet azért, mert sok új dologhoz kellett hozzászokni rövid idő alatt. Teljesen új nyelvi környezet, más elvárások és követelmények, viszont a vizsgákra való felkészülést nagyban segítette, hogy a tanárok minden anyagot biztosítottak. Az ottani egyetemnek is van egy hasonló felülete, mint a mi Neptun rendszerünk, a tanárok oda töltik fel nemcsak a jegyeket, de az olvasni-, tanulnivalót is.

– Sikerült más helyeket is meglátogatnod az ottléted alatt? Milyenek voltak az ottani emberek, a szállás?

– Mivel a város, ahol voltam, a spanyolországi Vigo, nagyon közel van a portugál határhoz, így néhány ott szerzett barátommal meglátogattuk Portót és környékét, de Vigo közelében is sok kirándulást tettünk, amik legtöbbször valamelyik festői partszakaszon értek véget. Mivel a program résztvevői, tapasztalataim szerint, segítőkész, nyitott, mások kultúrájára kíváncsi emberek, így bizton állíthatom, hogy az Erasmus program kiváló lehetőség, ha lehet így mondani, életre szóló lehetőség értékes barátságok kötésére. A szálláskeresésben az ESN diákszervezet volt segítségemre.

– Kinek ajánlanád az Erasmus programot?

– Bárkinek, mindenkinek, aki szeretné bebizonyítani önmagának, hogy igenis tud önállóan is boldogulni a nagyvilágban, aki barátokat szeretne szerezni, világot szeretne látni és persze nyitott új ismeretek elsajátítására.

Vlaicu Lajos

A cikk a Hargita Népe április 11-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.