Életmentő tudás

Újjáélesztés elméletben és gyakorlatban

93

Statisztikailag már megmentettek egy emberéletet a csík­szent­mártoni Tivai Nagy Imre Szak­középiskola diákjai azáltal, hogy részt vettek tegnap az Első­se­gélynyújtás Oktatásáért Alapítvány újjáélesztési képzésén. A magyarországi civil szervezet önkénteseivel a napokban több székelyföldi iskolában kipróbálhatták az újjáélesztést a diákok.

Oktatóbabákon próbálták ki a diákok a befújásos lélegeztetést, a mellkasi kompressziót

A csíkszentmártoni iskolában 7–12. osztályos diákok hallgatták meg az elméletet és próbálták ki a gyakorlatot tegnap az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány képzésén. „Egy nyugat-európai vizsgálat azt mutatja, hogy száz kiképzett emberrel megmentünk egy emberi életet: a statisztika szerint száz oktatott diák közül egy fog éles helyzetben sikeres újjáélesztést végezni. Itt ma közel száz gyermek van, úgyhogy talán elmondhatjuk, ma délelőtt megmentettünk itt egy életet” – összegezte Marsi Zoltán, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki a mintegy félórás bevezető előadást is tartotta. A diákok megtudhatták, hogy ahogy Romániában, úgy Magyarországon is a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok, tanulhattak ezen problémák kiváltó okairól és megelőzési lehetőségeiről is. Az egyik leggyakoribb a hirtelen szívhalál, ez Magyarországon 25 percenként követel egy emberéletet – hangzott el az előadáson, ahol megtudtuk, ha ilyen esetben az első három percben elkezdik az újjáélesztést, akkor az az esetek hetven százalékában eredményes lehet. A gond az, hogy kevesen kezdik el, amint Marsi Zoltán később elmondta, Magyarország is nagyon rosszul áll az újjáélesztés tekintetében és feltehetően Erdélyben sem jobb a helyzet: a statisztikák szerint Magyarországon a lakosság alig egy százaléka tud újjáéleszteni.

Több településen oktattak
Ezért is végzi oktató tevékenységét az alapítvány, október 21-től Gyergyó­szentmiklóson, Ditróban, Gyi­mes­középlokon, Gyimes­felső­lo­kon, Csík­szentdomokoson, Csík­szent­mártonban, Kászon­altízen, Ká­szon­impéren, Csík­szeredában tar­tottak ingyenes képzéseket, a körút ma baróti és vargyasi iskolákban ér véget. „Törekszünk arra, hogy iskolánként legalább 100-140 gyermeket tudjunk újjáélesztésre oktatni. 12-en vagyunk itt, oktatói kurzust végzett középiskolás diákok az önkénteseink. Az elméleti előadások után minden gyermek gyakorolhatja az újjáélesztést, mindenki kipróbálhatja ezt. Ezt követően balesetszimulációs bemutatót tartunk, sminkelt sérülésekkel a leggyakoribb sérüléstípusok ellátását mutatjuk be” – ismertette egy-egy képzés folyamatát az alapítvány vezetője. A gyermekek a defibrillátor kezelésével is megismerkedhetnek, ezen készülékek térségünkben még nem túl gyakoriak, de Magyarországon most már egyre több közintézményben, közterületen is megtalálhatók.

Baj esetén mi a teendő?
Marsi Zoltán olvasóink számára is összegezte röviden, hogy mi a teendő, ha környezetünkben valakivel baj történik. „Ha az illetőnek nincs légzése, akkor minél előbb mentőt kell hívni és ezt követően el kell kezdeni a mellkasi lenyomásokat. Öt-hat centiméter mélyen kell megnyomni a mellkas alsó felét. Ha valaki tanulta, akkor nagyon jó lenne befújásos lélegeztetést is végezni, mert ez nagyon hasznos: harminc mellkasi nyomás után két befújás következik. De ha valaki ezt nem tanulta, akkor csak a mellkasi kompressziót kezdje el és folytassa egészen addig, amíg a mentő ki nem érkezik” – foglalta össze. Nem volt nehéz – válaszolta kérdésünkre Bálint Ildikó tizenegyedikes diáklány, miután épp befejezte az egyik oktatóbabán az újjáélesztési gyakorlatot. Azt mondta, lehet, hogy kissé nehéznek tűnik megtanulni, de ha valakit érdekel, akkor hamar elsajátíthatja ezeket az ismereteket, amelyek hasznosak, hisz velünk is előfordulhat, hogy valaki a segítségünkre szorul.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek