Életmentő tetoválás cukorbetegeknek

Globális kiterjedésű hálózat van kialakulóban

868

A pécsi származású, jelenleg Németországban élő teto­vá­ló­művész, Márton István fejéből pattant ki az Életmentő tetoválás gondolata, mostanra pedig már globális hálózatot alakított ki a tetoválók között. A kezdeményezés által cukorbetegek varrathatják magukra a logót, amely által mindenki láthatja, hogy mivel van dolga, rosszullét esetén pedig azonnal tudhatja, mi a teendő. Információink szerint Hargita megyében eddig három személy varratta magára az életmentő jelet, Márton István pedig megkeresésünkre kiemelte: a cél az, hogy minél több tetoválószalon csatlakozzon a hálózathoz, ezáltal pedig életeket sikerüljön menteni.

Életmentő tetoválás cukorbetegeknek. Globális mozgalom Fotó: Kertész László

Rájöttem, ha jót tudok tenni az emberekkel, akkor helyesen cselekedek saját magammal szemben is – kezdte az Életmentő tetoválás történetét Márton István, mondván, azon gondolkodott, hogy miként tudna a tetoválás által segíteni az embereknek? Elmesélte, egy édesanya kereste meg azzal, hogy készítsen egy logót, egy tetoválást a cukorbeteg fiának, ebből pedig szinte azonnal jött az ötlet, hogy akár egy világméretű kezdeményezés is lehetne ebből.
Az elképzelés szerint az a te­to­válóművész, aki csatlakozik a programhoz, ingyen felvarrja a logót, amelynek előnye egyrészt a jócselekedet ténye, másrészt akár az adott tetoválószalonnak is reklámként szolgálhat.
– Azt hiszem, ha valaki egy kicsit is a reklámba kapaszkodik, akkor észre fogja venni, hogy nem is annyira az, hanem a jócselekedet, az a tény, hogy adhatunk, mekkora pozitívum – fogalmazott a szakember.
A levédett Életmentő tetoválás kezdeményezés egyre inkább növekvő tendenciát mutat, hisz Márton István elmondása szerint Magyarországról hatvan, míg Németországból közel húsz tetoválószalon csatlakozott, ezenkívül pedig Dániában, Angliában, sőt, a tengerentúlon is népszerű.

Már Hargita megyében is van rá példa
Erdélyben, Székely­udvar­he­lyen készítették el az első Életmentő tetoválást – tájékoztatott Suciu Gábor, a Gyergyói Cukorbetegek Egyesületének elnöke, aki szintén magára varratta a logót. Mint mondta, a Hargita Megyei Ifjúsági és Gyermek Cukorbetegek Egyesületének alelnöke, Bözödi Emese hívta meg Székelyudvarhelyre a kiskunfélegyházi tetoválómestert, Kertész-Farkas Jánost, aki három személynek varrta ingyenesen a csuklójára a jelet. A logó egyébként a cukorbetegség szimbólumát, a kék kört tartalmazza, közepén azzal a számmal, amely a cukorbetegség típusát jelzi, alatta pedig a Diabetic felirat szerepel.
– Ebben az esetben nem az van, hogy menő vagyok a tetkó miatt, hanem ez tényleg életet menthet, amire példák is voltak már – mondta Suciu Gábor, hangsúlyozva: – nagyon fontos, hogy nem kötelező, mindenkinek szíve joga, hogy magára varratja-e a „cukorbeteg vagyok” jelet, azonban véleménye szerint mindenképp megéri. Azt is megjegyezte, hogy a tetkót a bal csuklóra varrják, aminek szintén jelentősége van, hisz, mondjuk vérnyomásméréskor azonnal látják, hogy az adott személy cukorbeteg.

Csatlakozni lehet a kezdeményezéshez
Márton István kifejtette, minél több országra igyekeznek kiterjeszteni a mozgalmat, a jelentkezni kívánó tetoválók pedig a www.lifeguardtattoo.com honlapon élhetnek ezzel a lehetőséggel. A kezdeményezés megálmodója kiemelte: a jelentkező kitölt egy nyilatkozatot, hogy elfogadja a feltételeket, és ingyen készíti az Életmentő tetoválásokat, ugyanakkor az is fontos, hogy nem változtathatnak a logón. Márton István megjegyezte, több esetben is életet mentett már a jel, de ha csak egyet mentett volna, már akkor is megérné.
– Azt hiszem, van egy rendkívül pozitív üzenete: az emberi odafigyelés – mondta a tetoválóművész, megjegyezve, reméli, hogy Székelyföldről is minél többen csatlakoznak a mozgalomhoz.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek