2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Életmentő szervátültetés

Az agyhalál megállapításának részleteiről, valamint a szervátültetés kérdéséről tartottak sajtótájékoztatót tegnap a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetői és a múlt pénteki szerveltávolító műtétben részt vevő orvosok.

Sajtótájékoztatón ismertették a szervátültetés körülményeit Fotó: László Róbert
Sajtótájékoztatón ismertették a szervátültetés körülményeit Fotó: László Róbert

Amint arról korábban beszámoltunk, múlt péntek délután a csíkszeredai kórházban Bukarestből, Kolozsvárról és Marosvásárhelyről érkezett or­voscsoportok több szervet operáltak ki transzplantáció céljából egy agyhalott 31 éves férfiből. Az operáció délután fél 3 körül kezdődött és szinte éjfélig tartott, komplikációk nélkül zajlott, a két vesét és a májat még az éjszaka átültették a bukaresti és kolozsvári központokban. A betegek, akik a szerveket kapták a donorhoz hasonlóan fiatalok voltak – tájékoztatott Adrian Dobrică mellkas-sebész. Kifejtette, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház egyike az ország 44 központjának, ahol ilyen műtétet végrehajthatnak, 2013-ban kapták meg erre az akkreditációt. Hozzátette, évente 20-30 hasonló esetben ajánlották fel a hozzátartozóknak a lehetőséget, viszont ez volt az első eset, amikor megkapták a beleegyezést. Természetesen ez nagyon érzékeny kérdés orvosi, szociális, kulturális és vallási szempontból is szerte a világon, de nem köteleznek senkit a szervfelajánlásra. Ez a fiatal 3 életet mentett meg, lehetőséget adott négy embernek a jobb életminőségre, és még segíthet kettőn, sőt, ha épp akkor a szervre várók listáján lett volna megfelelő beteg, és a szív eltávolítását végző orvoscsoport aznap épp nem Vásárhelyen műtött volna, akkor a tüdővel és a szívvel további három beteg életét menthette volna meg – részletezte.
Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvos-igazgatója elmondta, számtalanszor bebizonyosodott az elmúlt években, hogy a szövet- és szervátültetés esély lehet egy új életre a súlyos betegségben szenvedőknek, és feladatuknak érzik ennek tudatosítását. Hozzátette, a pénteki műtét egyrészt bizonyítja a csíkszeredai kórházban dolgozók szakértelmét, és bár bizonyos költségeket is jelentett a kórház számára (ők biztosították többek között a fogyóeszközöket, a személyzet egy részét stb.), az emberi élet értékéhez nem lehet ezeket mérni.
A beteget kezelő Solti Norbert idegsebész és Varga Péter, az intenzív terápia vezetője, részletesen elmagyarázták a folyamatot, miért és hogyan állapítják meg az agyhalál beálltát egy páciensnél. Az említett esetben a pácienst nagyon súlyos agyi trauma érte, amelyet nem lehetett megműteni, mivel véralvadási problémái is voltak, ezért gyógyszeres kezelést kapott, viszont a beutalástól számított nyolcadig napon az agyhalál jeleit mutatta. Az agyhalál olyan klinikai állapot, amikor a páciens szervezete biológiailag még működik, de emberi lényként már nem funkcionál, mivel az agy visszafordíthatatlan sérüléseket szenvedett – magyarázta Varga. Ennek beálltát klinikai és radiológiai vizsgálatok során állapítják meg. Ilyenkor az idegsebész, ez esetben Solti Norbert végzi az agytörzsi reflexek ellenőrzését, amelyek azok az ősi reflexek, amelyek ha kihalnak, egész biztos, hogy menthetetlen neurológiailag és általában véve is a beteg. Emellett még elvégeznek egy légzésmegállási tesztet, amikor tíz percig lekapcsolják a lélegeztető gépről, és ez az idő elegendő ahhoz, hogy olyan mértékben felgyűljön a szén-dioxid a szervezetben, ami, ha még van remény, kiváltja a belégzést. Ha ez nem történik meg, akkor ez már biztos jele annak, hogy a beteg agyhalott. Végül pedig Angio-CT-t végeznek, ami az agyi keringést ellenőrzi úgy, hogy kontrasztanyagot adnak a betegnek és rétegvizsgálatot végeznek az agyról, azon látszik, hogy a keringés megáll a karotiszok szintjén és nem jut el az agyba. Az egész vizsgálatsort pedig hat óra elteltével megismétlik, és ha akkor is ugyanazokat az eredményeket kapják, megállapítják az agyhalál beálltát, ami visszafordíthatatlan, és tulajdonképpen ekkor már halottnak nyilvánítják a pácienst, de életfunkcióit még fenn lehet tartani, annak érdekében, hogy a szerveit transzplantálni tudják.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb