2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Életképek

Ion Grigorescu képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás ma délután 6 órakor Csíkszeredában, az Új Kriterion Galériában. A nemzetközi elismerésnek örvendő román festő, illusztrátor és esszéíró,
a Prolog csoport tagja. Munkáiban tiltakozik a kommunista rendszer ellen, a ma fogyasztói társadalmának kritikusa. A kortárs román és európai képzőművészet egyik vezető egyénisége, a hazai experimentalista művészet úttörő alakja. Életműve sokrétű, festményeket, metszeteket, ikonokat, videoművészeti installációkat készít. Rendszeresen publikál különböző folyóiratokban.

Gyertek, barátaim, találtam ennivalót. Ez egy olyan kép, amelyen szilvát szedek a földről. Valami ázsiai vászon, nem tudom, honnan való. Nagy, kétméteres vásznak. Ezt a vásznat egy afrikai nő blúzán láttam először. Ő fekete volt, a blúz meg fehér, és rá volt nyomtatva az egyik államelnökjelölt arcképe. Azt mondtam magamban, ilyen anyagot kell keresnem. És a vászon nincs kifeszítve, olyan, akár egy függöny.

Védelmi pénz. Ez egy fénykép a netről, egy Rio de Janeiró­-i templom, a világ egyházainak találkozóján készült. Katolikusok, muzulmánok, talán anglikánok. És amennyire én értettem, ez egy banki tisztviselő. A pénzember, ahogy ma mondanánk. És jól öltözött koldusokhoz hasonlítanak, akik alig várják a könyöradományt.

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb