Életforma és büszkeség

130

A Tamási Áron Gimnázium Vitéz Lelkek színjátszó csoportja pénteken az atyhai kultúrotthonban vendégszerepelt. Idén a középiskola és a színjátszó egyesület névadója, az író és a Vitéz lélek című darab is fontos szerepet kapott, hiszen ezt a színpadi művet 1990 óta nem játszották.

Jelenet a Vitéz lélekből. Több mint amatőr színjátszás Fotó: Farkas Antal

Szász M. Mária tanárnőtől, rendezőtől megtudtuk, hogy annak idején férje, Szász M. Attila választotta a darabot az iskola névadása alkalmával tartott ünnepségek idején. Nem véletlen, hogy az akkori középiskolások azt szerették volna, hogy a csoport neve Vitéz Lelkek Kft. legyen. A Vitéz Lelkek maradt, a Kft. közben eltűnt.
Több diáknemzedék végzett az eltelt évtizedekben, sok emlékezetes előadást tartottak, több itt tevékenykedő fiatal későbbi pályaválasztását meghatározta a műkedvelői tevékenység. Sokan itt tanultak meg csapatban dolgozni, szépen beszélni és viselkedni rendkívüli helyzetekben, hiszen itt alapos műhelymunka zajlik, s nemcsak a próbák és előadások idején vannak együtt a csoport tagjai, hanem táborokat, kirándulásokat is szerveznek.
Atyhában kétszáznál kevesebben élnek, de igen jelentős azok száma, akik a közeli településekre, illetve Székelyudvarhelyre telepedtek, így viszonylag erős a kötődésük a szülőfaluhoz, és ezt a ragaszkodást ilyenkor meg is lehet élni. Telt ház volt, amely jórészt annak is köszönhető, hogy a szervező, az Élő Székelyföld Egyesület körültekintő szervezőmunkát folytathatott és hathatós segítséget kapott a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttól, Hargita Megye Tanácsától, illetve Korond község önkormányzatától. Ily módon az előadás és az utána tartott kosaras bál bevételét a templom felújítási munkálataira tudták felajánlani.
A Vitéz lélek mostani előadása a harmadik volt a bemutató óta. A társulat a közeljövőben Segesvárra látogat, illetve fellép Marosvécsen is egy, az ottani Kemény-kastély javára tartandó jótékonysági fesztiválon.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek