Életét vesztette egy bányász

79

Felfüggesztették a hobi­ca­uri­ká­nyi (Uricani) bánya működését, miután tegnap reggel halálos munkabaleset történt a bánya egyik tárnájában. A mélyben dolgozó 56 bányászt a felszínre hozták, nyilatkozta Hobicaurikányban To­ma Petcu energiaügyi miniszter, egyiküket holtan.


Négy áldozata volt a tegnap reggel bekövetkezett bányarobbanásnak, egyikük halálos. A másik hármat bukaresti kórházakba szállították. A bányászok a végtagok, az arc és a légutak szintjén szenvedtek égési sérüléséket – nyilatkozta dr. Alin Vasilescu, a petrozsényi sürgősségi kórház igazgatója.
„Két áldozat testfelszíne körülbelül 50 százalékán égett meg, a harmadik bányász enyhébb sérüléseket szenvedett” – mondta Toma Petcu energiaügyi miniszter.
A szaktárca vezetője elmondta, a szakértők már vizsgálják a tárnákat, amelyekben akkor indulhat újra a kitermelés, ha meggyőződtek arról, hogy biztonságos leereszkedni. A miniszter szerint még vizsgálják a baleset körülményeit, de az első adatok alapján nem lehet sújtólégrobbanásról beszélni, hanem a felgyűlt gáz lobbant be.
„Fontos megjegyezni, hogy minden bányász rendelkezett védőfelszereléssel, és a gázkoncentrációt mérő felszereléssel is el voltak látva. (…) A sérült bányászok kibetonozott, védett helyen tartózkodtak (…) Nem voltak elektromos vezetékek, amelyektől belobbanhatott vol­na a gáz, ezért nagy érdeklődéssel várjuk a területi munkafelügyelőség kivizsgálásának eredményeit, hogy kiderüljön, mi okozta a szikrát, és honnan gyűlt a gáz” – nyilatkozta Toma Petcu.
Az elhunyt bányász holttestét felszínre hozó mentőcsapat két tagját füstmérgezés miatt a petrozsényi sürgősségi kórházba szállították, de már hazamehettek, ugyanis csak enyhe füstmérgezést szenvedtek.
A petrozsényi ügyészség bűn­ügyi eljárást indított.

Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek