Életben tartani az esztenakultúra értékeit

V. Gyergyói Esztenafesztivál

397

Leáldozóban van a hagyományos esztenatartás, a hozzá kapcsolódó életforma pedig a múzeum falai közé költözött – fogalmazott az V. Gyergyói Esztenafesztivál megnyitóján Csergő Tibor András, a szervező Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója. Egész napos programsorozattal várták az érdeklődőket szombaton a múzeum udvarán, ahol minden korosztály megtalálhatta a kedvére valót: volt sajt- és ordakészítés, pásztorvetélkedő, emellett számos gyermekprogrammal készültek, hogy a legkisebbek se unatkozzanak. A rendez­vény programját ezúttal a med­ve témája köré építették: volt medve-kvíz, filmvetítés, és nyomatékosítás: a medve tényleg nem játék!

A juhnyírás is egyike volt a programoknak. Nincs, aki megtanulná a csínját-bínját Fotók: Kertész László

Ilyen jellegű fesztivált nem könnyű megszervezni, a gondot pedig főként nem is a finanszírozás jelenti, hanem a partnerek hiánya – hangzott el a fesztivál megnyitóján. Csergő Tibor András múzeumigazgató kifejtette, egyre kevesebb a gazdálkodó és az esztenatartó család is, ebből kifolyólag pedig egyre inkább kiveszni látszik az esztenakultúra. Éppen emiatt tartják fontosnak a szervezők a rendezvényt, amelyet a megnyitón a megyei önkormányzat alelnöke, Barti Tihamér, illetve Len Emil, Gyergyószentmiklós alpolgármestere is hiánypótlónak nevezett. A felszólalók név szerint is köszönetet mondtak a gazdáknak: Elekes Andrást, ifj. Tamás Gyulát, Tamás Imrét, Kémenes Károlyt, Bakos Józsefet, Tankó Andrást, illetve a gyergyóalfalvi Bartis Lukács Istvánt is elismerés illeti.
Gasztronómiai kavalkádot kínáltak standjaiknál az esztenákat működtető családok, bemutatkozásuknál azonban sajnos szinte kivétel nélkül megjegyezték a pásztorok: nem tudják, meddig él mindez, mivel nincs, akinek továbbadniuk a mesterséget.


A pásztorvetélkedőre három – háromfős – csapat jelentkezett, a programpont pedig ezúttal is humoros pillanatokkal nevettette meg a látogatókat: tejkóstolás, ostorcsattogtatás, kurjongatás és juhnyírás szerepelt a próbák között, amelyet a benevezett pásztorok mindegyike kiválóan teljesített.
Lehetőség volt megismerkedni a csűrközés elnevezésű népi játékkal, amelyet ma is előszeretettel játszanak a szárhegyi gyermekek. A tevékenységet vezénylő Danguly Ervin rámutatott: neve abból fakad, hogy régen a csűrök között játszották a méta néven is ismert játékot.
Az esztenafesztivál fő témáját ezúttal a medve képezte, így az igencsak népszerű medve-kvíz mellett levetítették Zsigmond Attila Lekvár című díjnyertes filmjét, amely az ember és a medve barátságát mutatja be. A film készítőivel való beszélgetést követően Farkas Attila vadgazdamérnök tartott előadást a vadállatról.
Az V. Gyergyói Esztenafesztivál koncertekkel zárult, a múzeum udvara pedig a következő szombaton, június 23-án sem lesz üres, hiszen a Múzeumok Éjszakáján újabb rendezvényekkel várják az érdeklődőket. Kiemelt esemény lesz a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Anna – változatok székely asszonysorsra című interaktív időszaki kiállítása, amelyet óriási érdeklődés övezett Budapesten is, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.