Élet a hajléktalanszállón

Próbálják jobb útra terelni az otthontalanokat

131

18 személy él jelenleg a csíkszeredai hajléktalanszállón. Az önkormányzat a szociális igazgatósággal együttműködve azon dolgozik, hogy jobb útra terelje a társadalom peremére került, szenvedélybetegségekkel vagy családi problémákkal küszködő segítségre szoruló csíkszeredai otthontalanokat. Esélyeikről és a hajléktalanszálló szolgáltatásairól Biró Editet, a szociális igazgatóság vezetőjét kérdeztük.

Fotó: László F. Csaba 

Nem mindenkin lehet segíteni, de sokan felkeresik a csíkszeredai hajléktalanszállót, hogy valahol meghúzhassák magukat. Az itt lakásnak azonban különböző feltételei vannak, amelyeket be kell tartani, ahhoz, hogy valamilyen módon rendet tudjanak tartani az itt élő közösség tagjai között, és motiválják őket a továbblépésre.
– Az utcalakók a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságán, a 30-as irodában jelentkezhetnek, ha igénybe szeretnék venni a hajléktalanszálló szolgáltatásait. Természetesen, ha a hajléktalanszállót keresik fel ez ügyben, ott is útbaigazítást kapnak, a jelenlegi helyzet miatt azonban kizárólag online ügyfélfogadás folyik – nyilatkozta lapunk megkeresésére Biró Edit, a szociális igazgatóság vezetője. Rámutatott: ahhoz, hogy valakinek lakhatást biztosítson a Gyermek sétány utcai hajléktalanszálló, csíkszeredai lakosnak kell lennie, és kötelezően el kell végeznie a díjmentes egészségügyi vizsgálatot, a meglévő közösség biztonsága érdekében. Mindezek birtokában egy új lakó három hónapot tartózkodhat ingyenesen a hajléktalanszállón, ez idő alatt szociális segélyt kell igényelnie, vagy munkába kell állnia, ha tovább szeretne maradni. Mint megtudtuk: legtöbben a szociális segélyt igénylik, kevesen vannak, akik dolgoznak. Bár minden támogatást megkapnak az újrakezdéshez a szociális hálózat munkatársaitól, mégis kevesen tudnak alkalmazkodni egy munkahely alapkövetelményeihez. A 18 jelenlegi lakó többsége tehát közmunkát végez szociális segély ellenében, melyet az állam biztosít számukra. A hajléktalanszálló szolgáltatásait igénybe vevő személyek, akik jövedelemmel rendelkeznek, fenntartási költségeket fizetnek. Ugyanakkor lehetőség van meleg ebéd igénylésére is a szociális konyháról, esetenként közmunka vagy hozzájárulás befizetése ellenében.
– A legtöbb probléma a tisztálkodásból, alkoholfüggőségből és az egymáshoz való alkalmazkodás hiányából ered a szállón, de arra is van példa, hogy egymás dolgait eltulajdonítják – fejtette ki Biró Edit, aki azt is elmondta, hogy a 8-as számú katonai rendelet értelmében április 11. és május 14. között nem hagyhatták el a szállót a jelenlegi lakók egészségük megőrzése érdekében. Ez idő alatt teljes ellátásban részesültek és állandó felügyelet alatt voltak. Hozzátette: bár ebben az időszakban két személyt kórházba kellett szállítani, nem a vírus volt az oka, hanem a bezártságból eredő pánikroham és pszichés problémák.
– Ezek orvoslása érdekében már szakemberek bevonásával terápiás csoportokat is elindítottunk, amelyek a rendszertelen részvétel okán nem hoztak eredményt, kényszeríteni pedig senkit sem lehet az ilyen fajta segítség elfogadására, ha nincs benne hajlandóság a gyógyulásra. Jelenleg egyéni és csoportos tanácsadással próbáljuk a napi szinten előforduló problémákat megoldani – jegyezte meg zárásként a szociális igazgatóság vezetője.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.