Elérhetetlen egészségügyi ellátás milliók számára

Az Egészség Világnapja

106

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) alapokmánya 1948. április 7-én lépett életbe, azóta e napon ünneplik az egészség világnapját. Minden évben kiválasztanak egy kiemelt közegészségügyi problémát, amire globálisan, kampányszerűen hívják fel a figyelmet. A 2018-as év jelmondata: Egészséget mindenkinek.

Az Egészségügyi Világszervezet 1948-ban azzal a törekvéssel alakult meg, hogy minden embernek joga van a számára elérhető legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz.
Az Egészséget mindenkinek már több mint hét évtizede a WHO alapvető célkitűzése. Ez a szemlélet hatja át a WHO szervezetét abban a törekvésében is, hogy segítse a tagországokat az univerzális egészségügyi lefedettség (Universal Health Coverage) elérésében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az univerzális egészségügyi lefedettség akkor valósulhat meg, ha erre erős politikai akarat van – közölte a Hargita Megyei Egészségügyi Igaz­gatóság.
Ennek érdekében a WHO fennállásának 70-ik, jubileumi évében arra kéri a világ vezetőit, tegyenek eleget a 2015-ös Fenntartható Fejlődési Célok elfogadásával vállalt elkötelezettségeknek, hogy mindenki, mindenhol hozzáférhessen az alapvető minőségi egészségügyi ellátáshoz, anyagi helyzetétől függetlenül.
Ismert, hogy a világ lakosságának legalább fele jelenleg nem jut hozzá az egészségügyi alapellátáshoz. Majdnem 100 millió ember mélyszegénységben él, és nem rendelkezik általános egészségbiztosítással, ezért fizetnie kellene az egészségügyi szolgáltatásokért, amire nyilvánvalóan nincs lehetősége.
Az egészség világnapjának üzenetei között szerepel az univerzális egészségügyi lefedettség, amelynek lényege, hogy minden ember hozzáférjen a minőségi egészségügyi ellátáshoz, anyagi helyzetétől függetlenül. Fontos, hogy az anyagi terhek miatt, senkinek se kelljen választania az egészségügyi ellátás és egyéb alapvető szükségletei között. Az univerzális egészségügyi lefedettség kulcsfontosságú az emberek és a nemzet egészsége, gazdasági fejlődése és jóléte szempontjából.

HN-információ

A cikk a Hargita Népe április 10-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek