2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Élénk kórusélet a Művelődési Házban

Szórványban működő magyar énekkarok, prágai fiatalok lépnek fel együtt szombaton a X. Nemzetközi Balázs Ferenc Kórustalálkozón. A nyolc résztvevő közös énekléssel, egy cseh zeneszerző darabjával zárja majd a gálaműsort.

Szabadtéri fellépésen a Balázs Ferenc Vegyeskar. Kulturális követség
Szabadtéri fellépésen a Balázs Ferenc Vegyeskar. Kulturális követség

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Balázs Ferenc Vegyeskar. Tavaly ősszel missziós feladatot felvállalva, öt hétvégén a szórványba látogattak, felléptek Brassóban, a szilágysági Varsolcon, Szilágysomlyón, Szászrégenben, Gyimesfelsőlokon, Lupényban és Déván, a kapcsolatokat azóta is ápolják. Időközben bővült az együttes felszerelése, Hargita Megye Tanácsa székelyruha-programjában nyertek támogatást, ami hat teljes viselet és három női posztókabát vásárlását tette lehetővé. Korábbi években is nyertek ugyanezen a pályázaton, és összesen harminc női kabátot, nyolc székely ruhát, kötényt és női inget, a férfitagoknak pedig kalapot és mellényt tudtak vásárolni. Több külföldi fellépésen is túl vannak, a hétvégén viszont ők látják vendégül a kórusokat. A szombati kórushangverseny 16 órakor kezdődik, fellép a varsolci, szászrégeni, brassói és gyimesfelsőloki énekkar. A vendégek között egy Prágából érkező kamarakórus is van, tagjai még soha nem jártak Erdélyben. A házigazdák júniusban énekeltek a cseh fővárosban Éles György református lelkész meghívásának téve eleget. Akkor merült fel a gondolat, hogy szívesen eljönne a fiatalokból álló kórus megismerkedni Székelyfölddel. Ezért többnaposra tervezték látogatásukat, hogy kirándulhassanak, ismerkedhessenek a térség nevezetességeivel, hagyományaival. Ők nemcsak a kórusfesztiválon, hanem Gyimesfelsőlok katolikus templomában és a csíksomlyói kegytemplomban is énekelnek vasárnap, október 4-én.
A X. Nemzetközi Balázs Ferenc Kórustalálkozón a Művelődési Házban tevékenykedő többi együttes, a Székely Dalegylet és az Alla Breve ifjúsági kórus is részt vesz. A hangverseny a fellépő csoportok közös éneklésével ér véget, a dal ezúttal Dvorzak cseh zeneszerző szerzeménye, az Égi szent béke lesz. A Balázs Ferenc Vegyeskar tevékenységét a Communitas Alapítvány, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa, a Művelődési Ház, sok vállalkozó és magánszemély támogatja.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb