Élen jár a Márton Áron Főgimnázium

45

Országos szinten az utóbbi hat év leggyengébb érettségi eredményei születtek meg idén. Az óvások előtti kép azt mutatja, hogy a vizsgákra beiratkozók alig 63 százaléka ment át, eközben az elmúlt bő másfél évtized alatt még sosem volt ennyi tökéletes média, sok a színtízes. A legjobban a Kolozs megyei diákok teljesítettek, és ezúttal Hargita megye diáksága sincs éppen a sereghajtók között.

Az érettségi történetében első alkalommal névtelenül tették közzé az eredményeket tegnap délben. Az idei végzősök 71,4 százalékának sikerült átmenő médiát szereznie, a korábbi évfolya­mokból jelentkezők esetében ez az arány mindössze 25 százalékos. Sikeres érettségihez minden tantárgyból el kell érni legalább az ötös osztályzatot, és a jegyek átlaga minimum hatos kell legyen.

Ezúttal sem remekeltünk

A 2011–2012-es mélypont után (mindkét évben 45 százalék körül volt az átmenési arány) lassú felívelés kezdődött, és utoljára 2014-ben jegyeztek a mostaninál gyengébb eredményt. Mindeközben Kolozs megyében a diákok majdnem 78 százaléka sikeres volt, 70 százalék fölött van Szeben, Iași, Brassó megye és a főváros is. Négy megyében viszont a diákok kevesebb mint fele tudott átmenőt szerezni, Giurgiu, Mehedinți és Gorj mögött Ilfov megye áll a legrosszabbul a 32,2 százalékos sikerességi rátával.

Megyénk is jócskán elmarad a 62,9 százalékos országos átlagtól. A tanfelügyelőség közleménye szerint összesen 2322 diák vett részt a próbákon, közülük 1287-nek sikerült a vizsgája, ez 55,43 százalékos átmenési arányt jelent. Az idei végzősök 61,34 százaléka ment át, az újrapróbálkozók közül viszont csak 25,39 százalék.

Nálunk nincs színtízes

Nagyon sok diáknak sikerült  tökéletesre a vizsga: idén 232 tanulónak színtízes a médiája. Megyénkben nincs ilyen eredmény, a legmagasabb átlaggal a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium egyik tanulója rendelkezik, aki 9,93-mal zárta az érettségit. Az első magyar anyanyelvű diák a harmadik a rangsorban: a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium egyik végzőse kerülhet fel a képzeletbeli dobogóra 9,87-es médiával.

Mindössze három román dolgozatot értékeltek a maximális jeggyel, de 30 magyar dolgozatra adtak tízest – derül ki a tanfelügyelőség közleményéből.

A legeredményesebb tanintézmény idén a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium lett 94,25 százalékos átmenési aránnyal, második a szé­kely­udvarhelyi Benedek Elek Lí­ceum (93,10), harmadik a csíkszeredai Segítő Mária Római Ka­tolikus Gimnázium (92,55). Hét tanintézményben 10 százalék alatt van az átmenők aránya, és van, ahol egyetlen tanulónak sem sikerült megszereznie az átmenőt, ilyen a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola és a borszéki Zimmethausen Szakközépiskola.

A jegyeikkel elégedetlen diákok már tegnap délután letehették az óvásokat, erre még ma délig is van lehetőség. A végleges eredményeket vasárnap, július 5-én hozzák nyilvánosságra.

Asztalos Ágnes

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.