2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Elektromos energia: váltsunk vagy alkudjunk?

Erőteljes ügyfélhajszába vágott bele néhány áramszolgáltató Csíkszeredában az elmúlt napokban. A 2018-tól teljes mértékben szabaddá váló elektromos­energia-piacon közel száz szolgáltató igyekszik teret nyerni, és olykor személye válogatja, hogy kinek melyik nyújt előnyösebb szolgáltatást. Érdemes elmozdulnunk valamelyik irányba: válthatunk szolgáltatót, vagy pedig személyre szabott, olcsóbb díjat alkudhatunk az Electrica Furnizarenál.

Vannak, akik szórólapon, mások online próbálkoznak ügyfeleket szerezni Fotók: Kovács Hont Imre

Olvasónk jelezte, hogy postaládájában reklámanyagokat talált: áram­szolgál­tatók igyekeznek meg­győzni őt arról, hogy őket válassza. Átvállalt ügyintézést, alacsonyabb szolgáltatási díjakat és megbízhatóságot ígérnek, de sokakban joggal merül fel a kérdés, hogy nem válhatnak-e bármiféle csalás áldozataivá.

Közel száz szolgáltató verseng
A tíz évvel ezelőtti uniós csatlakozás az energiaszolgáltatás terén is óriási változásokat eredményezett. Legfőbb hozadéka az energiapiac fokozatos liberalizálása. Ennek a folyamatnak immár a végéhez közeledünk, és 2018. január 1-jétől az állam teljesen elengedi a négy nagy szolgáltató – az Electrica Furnizare, az Enel, az E-On és a CEZ – kezét. Az állami támogatás miatt ezek a „régi” szolgáltatók jelenleg is előnyt élveznek az időközben közel százra duzzadt versenytársaik között.
Az Országos Energiaszabályozási Hatóság honlapján közölt adatok szerint tavaly augusztusban további 92 cég rendelkezett szolgáltatói engedéllyel. Közülük kettő Hargita megyében bejegyzett cég: az Absolute Energy Kft. – amely az elérhetőségei alapján bukaresti illetőségű –, illetve a csíkmadarasi Aqua Energia Rt.

Csak a számlázó változna
A szórólapok tanúsága szerint pedig a díjszabás is, és a tapasztalatok alapján valóban: mintegy 10 százalékkal kevesebbet fizetnek azok a fogyasztók, akik rátalálnak a számukra megfelelő szolgáltatóra.
Mészáros Csaba villamosmérnök, a csíkmadarasi részvénytársaság ügyvezetője megerősítette a szórólapokon közölt legfőbb adatok valóságtartalmát: szolgáltatóváltás esetén egyáltalán nem kellene lecserélni a villanyvezetéket, a helyükön maradnának az oszlopok, a mérőműszerek, ugyanazok a személyek olvasnák le a villanyórát és a műveleti beavatkozásokat végző csapat sem cserélődne le.
– A váltással való ügyintézést a legtöbb cég „átvállalja”, pontosabban minden lépésben besegít az ügyfélnek. A 10 százalékkal olcsóbb számla is valós, a mi esetünkben például azért, mert mi magunk is áramtermelők vagyunk, és online ügyintézésre rendezkedtünk be, így kisebbek a személyzeti kiadásaink. A lakosságnak egyáltalán nem kell tartania a szolgáltatóváltástól, és akkor sem jár pórul, ha marad a régi szolgáltatónál, feltéve, ha a jelenlegi szerződése meghatározatlan időre szólóan garantálja az áramszogáltatást – nyilatkozta lapunknak Mészáros Csaba.
Az új szolgáltatók többsége az online ügyintézés – papírt nélkülöző, e-mailen érkező számlák, bankkártyával történő befizetés stb. – szerint működik. Éppen ezért az ő célközösségük leginkább az erre nyitottabb fiatal generáció. Vannak szolgáltatók, amelyek eddig földgázt, vagy kábeltévét és internetet szolgáltattak az ügyfeleiknek, ha ezek a kliensek az elektromos energia terén is őket választják, akkor a többi szolgáltatóhoz képest alacsonyabb díjszabást élvezhetnek. Ismét mások zöld energiát termelnek, az ebből származó állami támogatást pedig kedvezményként a fogyasztónak ajánlják fel – utóbbiak szempontjából tehát megtakarításként. Az „új” szolgáltatóknak szinte kivétel nélkül honlapjuk van, de beszédes lehet, hogy nagyon sokuknak 2015 óta nem frissült a weboldaluk.

Több szolgáltató zöld energiát termel. Olcsóbb lehet Fotó: László F. CSaba

Helyi termékünk, a madarasi villanyáram
Az Aqua Energia Rt. két csíkmadarasi, egy balán­bányai vízi­erőműben, valamint csíksomlyói és fenyédi napelem­rendszerrel termelt zöld energiát értékesít. Termel, felvásárol és elad, főként cégeknek. Mintegy 500 ügyfele van, szűk egyötödük „háztartási”.
– A termelésünknek és az informatikai rendszerünknek köszönhetően a legtöbb versenytársunkkal szemben alacsonyabb díjjal szolgáltathatunk elektromos energiát. Mivel a számlázási és a fizetési rendszerünk is online, ezért mi fölöslegesnek érezzük a szórólapozást, mert más csatornákon hatékonyabban tudunk terjeszkedni – közölte Mészáros Csaba. – Váltás esetén az átállási idő 21 nap, de az áramszolgáltatás folyamatos, egy pillanatra sem áll le. Személyi másolat, egy korábbi villanyszámláról begyűjthető ügyféladatok, valamint a lakás tulajdonjogát igazoló dokumentum szükséges a váltáshoz, ezek alapján készül el az új szerződés. Amikor a váltást bejelentjük a korábbi szolgáltatónál, az természetesen kérni fogja az új szerződést.
A regionális elosztónk, a Dél-erdélyi Elektromosenergia-elosztó Társaság (amelyet Electrica T.S.-nek is emlegetnek) hat műveleti megyéjén – Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Szeben és Fehér – belül a szállítási illetékek azonosak. Így Csíkszeredában vagy Székelyudvarhelyen, de akár Gyulafehérváron is egyforma díjszabásra számíthatunk, ha a megyében megtermelt és helyi cégtől vásárolt áramot fogyasztanánk.

Az Electricával is alkudhatunk
Hargita megyében a fogyasztóknak csak töredékét képezik azok, akik nem az Electrica Furnizare Rt. szolgáltatásait veszik igénybe. A piac liberalizációjának válaszaként a társaság lehetővé tette, hogy személyre szabott szerződéseket köthetünk vele. Számos opció közül választhatunk, tekintettel például arra, hogy egységes helyett olcsóbb díjszabás szerint fizetjük az éjszaka elhasznált áramot, viszont valamivel drágábban a nappalit.
A szolgáltató Hargita megyei fiókjának szánt kérdéseinkre Bukarestből hiába vártunk választ. Egy belső forrás azonban elárulta: a megyében hozzávetőleg 130 ezer ügyfele van az Electrica Furnizarenak. A szám egyébként nagyon ingadozó – mondta –, egyik napról a másikra akár száz ügyfél is elhagyhatja őket, másnap ugyanannyi térhet vissza hozzájuk. A csíkszeredai kereskedelmi irodájukban (Márton Áron utca 38/A) folyamatos a szerződések személyre szabásának ügyintézése, és értesüléseink szerint minden esetben sikerül olyan szerződésben megegyezni, amely az ügyfél számára anyagilag előnyösebb. Forrásunk azt is elárulta: nagyon gyakran térnek vissza hozzájuk olyan ügyfelek, akik néhány hónapja más szolgáltatóra váltottak.

Az „apróság”, amire figyelnünk kell
A havi villanyszámlánkon feltüntetett végső összegnek csupán mintegy harmadát képezi a „nyers” villanyáram ára. Az ANRE szabályozása alapján – meghatározott összeggel – a hálózat karbantartásába és a fejlesztések finanszírozásába is belepótolunk (itt találjuk a szállítási és elosztói illetékeket is), az így kapott összegre tevődik rá a nettó energia ára, valamint az áfa, továbbá az állami illetékek (köztük a távhőszolgáltatásra és a megújuló energiára fordítandó illeték).
Az ANRE és az állami illetékek összege meghatározott, az egyetlen tétel, ami változó, az a nyers energia ára. Jobbára csak ezzel az egy értékkel játszhatnak a szolgáltatók – és természetesen ez az érték hordozza magában az áfa alakulását is –, ezek az értékek azonban nagyban változhatnak. Az internetes fórumokon fellelhető adatok alapján a magánszemélyek 1 kWh-ra 13–30 bani közötti árat fizetnek magára a villanyáramra (MWh-ban kifejezve tehát 130–300 lejt), a nagy többség 15 és 20 bani közötti (MWh-ban 150–200 lej) értékekről számolt be.
Az új szerződés aláírásakor – legyen szó akár szolgáltatóváltásról, akár az Electrica Furnizare jelenlegi szerződésének a személyre szabásáról – erre az értékre nagyon kell figyelnünk, mert ez hordozza magában, hogy mennyi lesz a havi számlánk. Továbbá természetesen a szerződés egyéb feltételeit is érdemes figyelmesen átolvassuk, különösképpen a szerződés időtartamára és a leválási feltételekre vonatkozó részeket – hangsúlyozta Mészáros Csaba.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb