2021, január 17, vasárnap.

Elégedett versenyzők

Az elmúlt hétvégén 2013 és 2014 után idén harmadszor szervezte meg a székelyudvarhelyi Maxx Racing a Hargita Ralit. A szervezőnek minden kiírás során sikerült egy lépést tenni, évről évre növekedett a résztvevők száma, ugyanakkor a sportágat kedvelők közül többen is kilátogattak a pályákra. A szövetségi vezetés is pozitívan nyilatkozott a viadalról.

Gârtofan dobogós hellyel mutatkozott be versenygépével
Gârtofan dobogós hellyel mutatkozott be versenygépével

Hasonlóan az elmúlt két kiíráshoz, idén is pozitív élményekkel távoztak a Hargita Raliról a versenyzők, akik elégedettek voltak a szervezéssel és a nézők számával is. A Maxx Racing vezetősége idén is mindent megtett azért, hogy a megye hírnevét öregbítse a Hargita Ralival, ami a visszajelzések alapján sikerült is. A hazai szakszövetség vezetője a díjkiosztó előtt pár perccel lapunknak azt mondta, idén a Hargita Rali volt az országos bajnokság egyik legjobban megszervezett futama.
A felvezetőkkel együtt az indulók száma 49 volt, ami a hazai ralimezőnyt tekintve nagyon jónak számít: Brassóban 53, Aradon 34, Tulceán – utóbbi két verseny Európa-kupa-futam is volt – 36, Bákóban 29, Kolozsváron 48, Szebenben 50, Iaşi-ban 45 páros indult el, a murva versenyek közül a Hargita Ralin volt a legnagyobb a létszám. A versenyzők közül többen is dicsérték a murva utak minőségét, a legtöbben a Hargita szelektív első 2,4 kilométerére panaszkodtak, a leglátványosabb szakaszként a Homoródalmást jelölték meg – annak is az elejét – és a Homoródszentmártonhoz közeli részét, a leggyorsabbnak pedig a Homoródkeményfalva szelektívet tartották. Mint minden évben, idén is a Székelyudvarhelyen tartott szupergyors vonzotta a legtöbb nézőt, de sokan voltak a péntek reggeli shakedown-on is, ugyanakkor a szervizparkba is rengetegen látogattak ki. A szervezőket dicséri, hogy idén egy nagyon kompakt, de annál nézőbarátabb viadalt sikerült tető alá hozniuk.

A premier
Dan Gârtofan a Hargita Ralin indult először új versenygépével. A brassói pilóta volt egyébként az első az országban, aki egy Super 2000-es versenygéppel száguldott a hazai viadalokon, a hétvégén pedig újra őt érte az a megtiszteltetés, hogy a legújabb fejlesztésű versenyautót bemutassa Romániában. A Škoda Motorsport a Fabia R5-ös modellből eddig 17-et gyártott le, ebből az utolsó két darab október 3-án hagyta el a Mladá Boleslav melletti műhelyt: az egyiket a Motorsport Italia vásárolta meg, és a hétvégén az Akropolisz Eb-futamon versenyeztek vele, a másikat pedig Csehországból Székelyudvarhelyre szállították, ahol a Škoda Romania Motorsport nevében Gârtofan vette át. Csütörtökön este mindössze húszat mutatott a kilométer-számlálója az autónak.
A Škoda Fabia R5-öst egyébként sokan megtekintették a szervizparkban is, a pilóta pedig remekül mutatkozott be a pályákon vele, hiszen a második helyen zárta a Hargita Ralit. – Szerdán ülhettem be először az autóba, de igazából a pénteki shakedown volt az első alkalom, amikor versenykörülmények között mehettem vele. A Hargita Ralin az elsődleges célunk az új autó megismerése, minél több információt szerezzünk róla, és természetesen a verseny befejezése. A célkitűzéshez képest, azt hiszem, túlteljesítettük magunkat ezzel a második hellyel. Az autóról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, és habár sokan azt hiszik, a Super 2000-es és az R5-ös modellek között nincs nagy különbség, azt tudom mondani, hogy igenis van. Nagyobb a motor nyomatéka, és azért a szívó- és a turbós erőforrás közötti különbség érződik – mondta Gârtofan a versenyt követően. Lapunk kérdésére a brassói pilóta azt mondta, a Škoda Fabia Super 2000-es versenygépe eladó, igaz, a vásárlónak mélyen zsebbe kell nyúlnia, hiszen egy utcai autó árához képest 10-15-ször többet kell érte fizetni.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb