Elégedett a csíki RMDSZ

magyar országgyűlési választások

200

A magyar nemzet egységét nem szabad megkérdőjelezni, csúfosan leszerepeltek, akik ezt megtették, ugyanakkor jól szerepelt az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, mert több mint 20 ezer csíkszéki magyar állampolgárnak segített az azonosító nyilatkoztok kitöltésében és levélszavazatok célba juttatásában – vonta le a nemrég lezajlott magyarországi országgyűlési választások tanulságait Borboly Csaba, a területi szervezet elnöke, megyeitanács-elnök tegnapi sajtótájékoztatóján.

Csíki politikai vezetők számolnak be tapasztalataikról. Pozitív élmények Fotó: Kovács Hont Imre

A csíkszeredai Magyar Ügyek Házában megtartott sajtóbeszélgetésen az elöljáró elmondta: bár a Fidesz-KDNP kétharmados többsége a határon túli szavaztok nélkül is megvolt, a magyarországi kormánypártok sikeréhez az erdélyi magyar szavazok is hozzájárultak. Kifejtette: azért is fontos volt, hogy a csíki RMDSZ részt vegyen az anyaországi kampányban, mert így a magyarországi testvértelepülésekkel is szorosabbra tudták fűzni a már meglévő szívélyes kapcsolatokat. Hozzáfűzte: nagyon várják már, hogy elkezdődjön a magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program.
Becze István, a csíki RMDSZ ügyvezető elnöke ugyanakkor elmondta: a több mint 20 000 csíki levélszavazat közül 16 ezret a szövetség munkatársai gyűjtöttek össze és adtak le, a többi levélszavazatot ugyanis személyesen adták le a választópolgárok a csíkszeredai főkonzulátuson. Mint részletezte: a csíki falvak közül Csíkszentdomokosról érkezett a legtöbb levélszavazat, összesen 800-at számoltak meg. Csíkszentgyörgyön 709, Csík­karc­falván pedig 617 magyar állampolgár élt választójogával. Nagy számban voksoltak ugyanakkor Csík­szentmihályon, Csík­szent­si­mon­ban, Csík­szent­ta­máson, Ma­dé­fal­ván és Szépvízen is.
A sajtóeseményen részt vettek a környékbeli községek polgármesterei is, akik személyes tapasztalataikról számoltak be. Valamennyien azt mondták, hogy szinte kizárólag pozitív élményeik voltak, olyan nagy érdeklődést tanúsítottak a településüken élő magyar állampolgárok. Ugyanakkor szóvá tették, sokan panaszkodtak amiatt, hogy későn kapták meg a választási levélcsomagokat.

Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek