Elégedetlenek a családorvosok

89

A Családorvosok Szövetsége több ízben kérte az Egészségügyi Minisztériumot és az Országos Egészségbiztosító Pénztárt, hogy mutassák be a keretszerződés és az alkalmazási normák végleges formáját, de eddig mindhiába. Pedig vészesen közeleg június 30., amikor lejár a kiegészítő szerződések meghosszabbításának határideje is – mondta dr. Szabó Soós Klára.

A papírmunka túlburjánzására panaszkodnak az orvosok. Kóros állapot Fotó:  László Róbert
A papírmunka túlburjánzására panaszkodnak az orvosok. Kóros állapot Fotó: László Róbert

A Hargita megyei háziorvosok szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy 17 éve már, hogy az egészségbiztosító nem köti meg idejében a szerződéseket a családorvosokkal a biztosítottak ellátására vonatkozóan, így minden évet meghosszabbított szerződésekkel kezdenek, és érdemben senkivel nem tudnak tárgyalni.
– Most is így van. Június 30-án lejár a kiegészítő szerződés is, a tavalyi meghosszabbítása, és az illetékesek még mindig nem álltak elő a végleges keretszerződéssel és a végleges alkalmazási normákkal – közölte Szabó Soós Klára. – Hat hónap sem volt elég. Érdemben nem tárgyaltak velünk, annak ellenére, hogy a polgári törvénykönyv szerint a keretszerződés alku tárgya. Nálunk mindig az utolsó perc után dobnak ide, arroganciával szerződést, amelyben olyan feltételek szerepelnek, amelyeket tovább nem vagyunk hajlandók vállalni.
A családorvos elmondta, számos kifogásuk van a jelenleg érvényben lévő szerződések ellen, többek között, hogy az orvosokra ruházza a biztosítópénztár kötelességeit a biztosítottak regiszterének összeállítása és ennek napirendre való hozatala szempontjából, de legfőképpen, hogy olyan kitétek szerepelnek benne, amelyek eltávolítják az orvosokat a szakma gyakorlásától.
– Nem vagyunk hajlandók tovább eltűrni. Nem akarunk bürokraták lenni. Azt végezze a biztosító, minket hagyjanak a gyógyítással foglalkozni – hangsúlyozta a családorvosok megyei szövetségének elnöke, kiemelve ugyanakkor, hogy tiltakoznak ugyan írásban is, de nem sztrájkolnak, hiszen sztrájkolni csak alkalmazottak tudnak, a családorvosok viszont nem alkalmazottak.
– De mikor közös fellépésre van szükség, összefogunk – tette hozzá.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek