Elégedetlen a lakosság a hó eltakarításával

149

Hargita megyében Szentlélek községből érkezett a legtöbb panasz amiatt, hogy a megyei utakról nem takarította el a havat megfelelően a megyei útszakasz karbantartásával megbízott vállalat. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke ezért tegnap Fitódon találkozott a Multipland Kft. képviselőivel, és a sajtó munkatársainak jelenlétében bejelentette: nem fogja a megye kifizetni az el nem végzett vagy rosszul kivitelezett munkát.

A megrendelő és a szolgáltató megoldást keres. Kifogások mindkét irányból Fotó: HMT

A Hargita Népe kérdésére az elöljáró elmondta: a hóeltakarítás hiányosságára a legtöbb panasz Alcsíkról érkezett, ugyanakkor Szé­kelyudvarhely környékéről is többen jelezték, hogy kivetnivalót találtak a megyei közutakat karbantartó vállalat munkájában. Elsősorban a Multipland Kft.-re bízott szakaszokra panaszkodtak. Mint részletezte, korábban a céget már figyelmeztették, illetve közölték velük, hogy néhány rosszul kivitelezett munkájukat nem fogja a megyei önkormányzat kifizetni. Borboly Csaba hozzáfűzte: ha még előfordul hasonló eset, akkor azokat a munkákat sem fizeti ki a megyei önkormányzat. Végső esetben szerződésbontás lehet a hanyag útkarbantartás következménye. Egyelőre azonban ez a drasztikus megoldás nincs napirenden.

Fokozott ellenőrzés
– Egyértelmű, ha a cég levonja a konzekvenciákat és újraszervezi a tevékenységet, pontról pontra elolvassa a szerződésbeli kötelezettségeit, akkor jó lesz vele az együttműködés, hiszen a cél az, hogy jó szolgáltatások legyenek. Én bízom benne, hogy nem erről kell majd beszéljünk, hanem megállapíthatjuk, hogy összeszedte magát – előlegezte meg a bizalmat Borboly Csaba. Mint részletezte, korábban jó tapasztalatokat szerzett az önkormányzat az útkarbantartásért felelős Multiplanddal, amellyel közösen két útszakaszt – az atyhait és a büdösfürdőit – is megépítettek.
Az elöljáró ugyanakkor közölte: az elmúlt napok panaszai miatt a megye tegnaptól kezdve belső ellenőrzőrendszert működtet.
Borboly Csaba emellett a polgármesterek segítségét is kérte az útkarbantartás ellenőrzéséhez, illetve megköszönte a lakossági bejelentéseket is. Utóbbiakért azért is hálás az elöljáró, mert a megyeháza munkatársainak a teljes 800 kilométernyi megyei útszakasz ellenőrzése nem áll módjukban.

Több sóval dolgozna a Multipland
Claudiu Ardelean, a Mul­ti­pland Kft. képviselője ugyanakkor elmondta: a fennakadást az okozta, hogy hirtelen nagyon sok hó esett. Mint részletezte: ebben az esetben az utakat csak karbantartani lehet, a havat róluk teljesen eltakarítani nem.
– Amikor eláll a havazás, akkor lehet teljesen lepucolni az utakat, csúszásgátlóval meghintve – részletezte az ügymenetet a cégvezető. Hozzáfűzte: az is nehezíti a munkájukat, hogy a szerződésük előírásai szerint az általuk kiszórt csúszásgátlóanyag homok–só keverékében csak 10 százalékos lehet a só aránya. Így azonban tovább tart teljesen eltakarítani a havat a megyei utakról, mint az országutakról, ahol a csúszásgátló-keverék megengedett sótartalma ennél lényegesen nagyobb.
Kérdésünkre elmondta: hatékonyabban tudnák eltakarítani a havat az utakról, ha a megye által előírt szabályok rugalmasabbak lennének, azaz megengednék, hogy esetenként – az adott útviszonyokhoz alkalmazkodva – több sót szórjanak. Szerinte ez nem jelentene nagyobb költséget a megyei önkormányzatnak, ugyanis ha kevesebb sóval dolgoznak, akkor többször végig kell járják az érintett útszakaszokat, az így elhasznált üzemanyag költsége megközelítőleg ugyanannyival kerül többe, mint amennyivel több sót szórnának ki.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.