Elegáns mentés

99

Profi kommunikátorrá fejlődtek a román kormány képviselői, ha a melléfogásokat elkerülni nem is, azokat szépen kimagyarázni már megtanulták.
Az érettségi és az országos felmérés tételmintáinak közzététele meglepetéssel is járt múlt héten, rácstesztet tartalmaztak például a román és a matematika érettségi tételminták. A megadott határidőnél kissé hamarabb nyilvánosságra hozott tételminták mellé az a közlés is járt, hogy mintegy negyven százalékban tartalmaznak ezek tesztkérdéseket, az értékelés objektivitásának fokozása érdekében. A pedagógusok mondhatni kétségbeestek, legalábbis azok, akikkel én beszéltem erről, a diákok egy része viszont fiatalos vagánysággal fogadta az újdonságot, mondván, nem is olyan rossz az. Amint azonban az egyik csíkszeredai pedagógus kifejtette, az első látásra így talán könnyebbnek tűnő román tétel rácstesztje számos olyan kérdést tartalmazott, amelynél hasonlók, megtévesztők voltak a válaszlehetőségek, ezekbe pedig könnyen belegabalyodhat a válaszadó, főként, ha a román nem anyanyelve. Egy másik pedagógus szerint az analfabetizmust támogatják azzal, ha irodalomból rácstesztet adnak, azt is sugallva, hogy ha nincs tudás, a véletlenben még lehet bízni, hisz van esély rá, hogy épp a jó választ böki ki a bizonytalan diák is. A legnagyobb gond azonban az volt, hogy már rég elkezdték az érettségire való felkészülést a jövőre vizsgázók, és ismét tanév közben változtattak volna lényegeset. A történetnek mellékága ugyan, de például a várható magyar tételekről semmit sem lehetett tudni.
A minták kiközlése okozta meglepetéshullám aztán el is mosta az újdonságot: a tételmintákat lekapták a honlapról, ahol feltűntek, az oktatási tárcánál azt mondták, túl korán tette közzé ezeket az illetékes központ. Közölték továbbá, hogy a bevezetésük még nem biztos, konzultálnak ezekről a szülőkkel, diákokkal, pedagógusokkal. Igaz, hogy egy ilyen konzultációnak nem az utolsó métereken kellene megtörténnie, de szép gesztus mindenképpen. Másnap aztán azt is bejelentette az oktatási tárcát ideiglenesen vezető miniszter, Rovana Plumb, hogy jövőre halasztják a rácstesztek bevezetését, mert hogy játék közben már nem változtatnak a szabályokon. Elbénázott intézkedés, de szép mentés volt.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek