Eldőlhet a bajnoki cím

Az utolsó előtti fordulóra készülnek

66

Ma és holnap Iași és környéke ad otthont az idei román ralibajnokság utolsó előtti fordulójának. Az év utolsó murva borítású utakon zajló versenyen több kategóriában is eldőlhet a bajnoki cím. A csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros két kategóriában harcol az első helyért.

Két kategóriában is hajtanak az elsőségre a csíkiak

Összetettben és több kategóriában is eldőlhet a bajnoki cím a hazai rali­pontvadászatban a hétvégén zajló Iași Ralin. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre csíkszeredai páros két kategóriában harcol a bajnoki címért, számukra fontos, hogy az 5-ös géposztályban és az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában a lehető legjobb eredménnyel zárják a ma kezdődő versenyt. Hetvenöt páros nevezett a bajnokság utolsó előtti viadalára, ami az idei évet tekintve a murva borítású utakon zajló versenyeken rekordot jelent.
A mai nap hosszúnak ígérkezik a sportolók számára, hiszen a két leghosszabb szelektívet – a 15 kilométeres Cioca Bocát és a 24 kilométeres Madarjac szakaszt – két-két alkalommal teszik meg a pilóták, este pedig a Iași központjában kialakított pályán zajlik a szuperszpeciál, amelyet a TVR Iași élőben közvetít. Holnap a Păun (8,45 km) és a Dobrovat (10,5 km) két-két alkalommal, míg a Cioca Boca egyszer szerepel a kiírásban.
– Szerdán sikerült egy alkalommal minden pályát bejárnunk. Esett az eső, a Păun szakasz nagyon sáros volt, ha nem szárad fel, akkor itt lehetnek gondok. A többi szelektív nagyon jó állapotban van, a tavalyhoz képest sokat javítottak az utakon. Igaz, kaviccsal jól megszórták, így főleg a Cioca Boca szakasz állapota sokat romolhat – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, a Cioca Boca azért is lutri, mert a harmadik átmenetelre annyira megromolhat az út állapota a nagy résztvevői szám miatt, hogy elképzelhető, „kisáncolják” az erősebb autók az ideális ívet. – Noha a pályabejárás alatt nem észleltünk problémát, mégis a Cioca Boca az a szakasz, amelyet érdemes nagyon megtisztelni – tette hozzá Teslovan.
A Dobrovat szelektíven idén is két szöktetőt alakítottak ki mesterségesen a szervezők. Tavaly itt voltak gondok, sok versenygép sérült meg az ugratóknál.
– Az első ugrató nem túl magas, itt nem érzem, hogy gondok adódhatnának. A második ugratót viszont a tavalyhoz képest módosították. Az elmúlt években túl meredekre, hegyesre építették, így a nagy tempóval érkezők gyakorlatilag az autó orrával landoltak, sok volt a versenygépsérülés, feladás. Idén viszont úgy éreztük, jót lehet repülni, de fontos, hogy mekkora sebességgel hagyod el az ugratót – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor megjegyezte, ugyan az előrejelzések szerint nem számítanak Iași térségében esőre, viszont ha mégis csapadékos lesz a mai és holnapi nap, az abroncsválasztás akár a győztes kilétét is eldöntheti.

Bajnokavatás is lehet
Az idei román ralibajnokság hét fordulóból áll, de csak a pilóták legjobb hat eredményét veszik alapul. Simone Tempestini 166 ponttal listavezető, míg Valentin Porcișteanu 139 ponttal a második helyen áll, igaz, a pitești-i pilótának a legrosszabb eredményét (18 pontot) levonva már csak matematikai esélye van befogni a kolozsvári olaszt. A hátralévő két versenyen maximálisan 84 pont szerezhető, és amennyiben Porcișteanu Iași-ban és Szebenben is nyer, Tempestininek akkor is elég két negyedik hely a bajnoki címért.
Az elsőkerék-meghajtású autók géposztályában Raul Badiu vezet 111 ponttal (mínuszolva az eddigi legrosszabb eredményt 93 pontja van), míg a Teslovan-Cseh páros 68 ponttal a második. A csíkiaknak két győzelem kell a bajnoki címhez, míg Badiunak nyolc pont elég. Az 5-ös géposztályban a csíkiak Cristian Toaderrel állnak harcban, a Teslovan–Cseh páros 45 ponttal listavezető a 34 pontos Toader és a 15 pontos Enis Arif előtt.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.