Elbocsátásokra kötelez az oktatási tárca

Kisegítő didaktikai személyzeti állások veszélybeN

2 542

Személyzeti leépítésre kötelezi az Oktatási Minisztérium az iskolákat, mivel krónikussá vált a béreket, valamint a társadalombiztosítási járulékokat érintő pénzhiány. Hargita megyében a tanfelügyelőség kénytelen az úgynevezett fejkvóta alapján felülvizsgálni az iskolákban foglalkoztatott kisegítő didaktikai személyzet számát – tudtuk meg Görbe Péter főtanfelügyelőtől.

Májustól sokak számára az ajtó nyitva áll. Kényszerhelyzetben Fotó: László F. Csaba

Mint ismeretes, Hargita megye mellett 22 további megyében jelentkezett a tanügyben dolgozók fizetéseit és azok járulékait érintő pénzhiány, amelynek következtében az iskolák nem tudják teljes egészében folyósítani azokat. Mint Görbe Péter főtanfelügyelő tájékoztatott, a legtöbb iskolában azt a megoldást választották, hogy a béreket kiadják, viszont azok járulékait nem fizetik be teljesen az államkasszába, ezzel kockáztatva adósságuk felhalmozódását.
A Hargita megyei tanügy rendelkezésére álló éves költségvetés a szükségletek mindössze 82 százalékát fedezi. A kormány nem ígér több pénzt, így a minisztérium kénytelen volt arra ösztönözni a tanfelügyelőségeket, hogy vizsgálják felül, a gyermeklétszámhoz viszonyítva melyik iskolákban dolgozik túl sok didaktikai kisegítő személyzet, vagyis titkárok, könyvtárosok, laboránsok stb.
– Az elv az, hogy a hasonló méretű iskolákban egyenlő arányban dolgozzanak az alkalmazottak. Ahhoz, hogy ezt meghatározzuk, minden intézményben fel kell mérnünk az érintett alkalmazottak számát, és el kell döntenünk, hogy hol van szükség elbocsátásokra. Erre az Oktatási Minisztérium kötelez bennünket – mutatott rá a főtanfelügyelő.
Mint mondta, nem fogadták jól a megszorításra vonatkozó felhívást, mivel Hargita megyében túl sok a kis iskola, még az itteni nagyobb városi iskolák sem vehetik fel a versenyt az ország nagyvárosaiban található tanintézményekkel, ezért lesz nehéz az esetleges elbocsátásokkal kapcsolatban bármilyen döntést is meghozni. Hozzátette: már májustól kénytelenek lesznek ezeket a lépéseket megtenni. A főtanfelügyelő leszögezte: egy tavaly meghozott sürgősségi kormányrendelet kimondja, hogy minden megüresedett állást csak jól megindokolt esetben szabad újra betölteni.
A főtanfelügyelő megemlítette, hogy a márciusi bérek kifizetésére ezen a héten többlettámogatást kértek az oktatási tárcától, amely bizonyos összeget jóvá is hagyott, de ez még mindig nem elég az aktuális, teljes trimeszteri bérek és járulékok folyósítására. Aggodalmát fejezte ki, hogy ezentúl minden hónapban hasonló problémákkal szembesülnek a tanügyben.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek