Elbírálták a szakegyesületek eszközbeszerzési pályázatait

Vissza nem térítendő támogatásokról döntött a Vidékfejlesztési Egyesület

65

Hat pályázaton keresztül több mint 95 ezer lejjel támogatja a Hargita megyei juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületeket tejbegyűjtő központjaik felszerelésében a megyei tanács vi­dékfejlesztési egyesülete. A zöld­ségtermesztő, gyümölcsfel­dolgozó egyesületek beruházásait több mint 20 ezer lejjel, a méhészegyesületek és gazdaszervezetek programjait pedig 22 ezer lejjel segítik.

Ürítésre váró tejhűtőtank. Több tartállyal is gazdagodtak a megyei gazdaegyesületek Fotó: Domján Levente

Idén is több tíz ezer lejjel támogatja a tejbegyűjtő központok, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó konyhák felszerelését Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. A november 19-ig beérkezett pályázatokat tegnap bírálta el a bizottság – tájékoztatta lapunkat Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója.

Késett a költségvetés, csúszott a kiírás
A szakember elmondta, a 46 helyi tanács, valamint a megyei önkormányzat tagdíjbefizetéseiből finanszírozott egyesület idénre szánt beruházástámogatási keretösszegeit a pályázni, fejleszteni kívánó szakegyesületek előzetes igénylései alapján állították össze. Emiatt kicsit csalódott is az igazgató, mivel végül mind a juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek, mind pedig a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó konyhák az előzetesen vártnál kevesebb pályázatot nyújtottak be. A felhasználatlanul maradt támogatási tételeket épp ezért várhatóan még az idén újra megpályázhatóvá teszik, igaz, utóbbihoz még a Vidékfejlesztési Egyesület közgyűlésének jóváhagyására is szükség van.
„Tavasszal felmértük, hogy az érintett egyesületek közül ki mire szeretne pályázni. Sajnos a pályázati kiírást költségvetési okok miatt csak két héttel ezelőtt, az idei esztendő háromnegyedének eltelte után tudtuk közzétenni, emiatt rövid volt az idő a pályázatok elkészítésére és az elszámolások összeállítására is. Lévén, hogy eszközbeszerzésekről van szó, árajánlatok begyűjtéséről, a rövid pályázati határidő sokaknak gondot okozhatott. Az egyesületek és az önkormányzatok előzetes beruházási szándékai alapján 500 ezer lejt meghaladó összeget kellett volna kipályáztassunk, ehhez képest a juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek eszközbeszerzésre – ez általában tejhűtőtankok és tejminőség-ellenőrző készülékek vásárlását jelenti – a várt 149 ezer lejhez képest 95 ezer lejre nyújtották be pályázataikat. A zöldségség- és gyümölcsfeldolgozó egyesületek által benyújtott pályázatok értéke szintén elmarad a várttól” – jegyezte meg Márton István.

Hat egyesület 95 ezer lejből fejleszthet
Ami a tegnap elbírált pályázatokat és jóváhagyott vissza nem térítendő támogatási összegeket illeti, a Vidékfejlesztési Egyesülethez pályázó gazdaegyesületek közül a legnagyobb támogatásra a remetei állattartók számíthatnak: a beruházás 49 százalékát kitevő 25 ezer lejes támogatást a felszámolás alatt lévő tejporgyár négy községi tejbegyűjtő központjának megvásárlására fordíthatják. Szintén jelentős, több mint 21 ezer lejes támogatásban részesül a Gyimes-völgyi Állattartó Gazdák Egyesülete is: az önrésszel megtoldott támogatást a Gyimesközéplokhoz tartozó településrészeken három tejhűtőtank beszerzésére igényelték. Tejhűtő­tank vásárlására pályáztak a gyi­mes­felső­loki állattenyésztők is: a Vidékfejlesztési Egyesülettől e célra 11 760 lej támogatást kapnak. A helyi tejbegyűjtő központ felszerelésére ugyanekkora összegű támogatásban részesül a Homoródszentmártoni Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete is, míg a Csekefalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete a számukra megítélt 12 ezer lejt tejhűtőtank vásárlására, a farkaslaki állattartók egyesülete pedig a kapott 13 ezer lejes támogatást a helyi tejbegyűjtő központ felújítására és felszerelésére költheti.

Újabb kiírások várhatók
Mivel az egyesületi tejbegyűjtők modernizálására és eszközvásárlására szánt támogatási keretösszegből közel 50 ezer lej maradt felhasználatlanul, a Vidékfejlesz­tési Egyesület az idén újabb pályázati fordulót hirdet. Márton István elárulta: hasonlóan járnak el a gyümölcsfeldolgozó konyháknak szóló kiírással is: itt szintén közel 100 ezer lejnyi maradékösszegre pályázhatnak majd az érdeklődők.
Márton Istvántól megtudtuk, a Hargita megyében működő zöldségtermelő, illetve gyümölcsfeldolgozó egyesületek közül idén hárman pályáztak, amiből viszont a Vidékfejlesztési Egyesület bírálóbizottsága csak két egyesület pályázatát ítélte támogathatónak. Csomafalván, a Fenyőalja Egyesület, az általa működtetett közösségi konyha bővítésére közel 12 ezer lejt kap, míg a Szépvízért Egyesület számára a Nád-dűlőt behálózó öntözőrendszer befejezésére 9800 lej támogatást biztosítanak.

Sajtkészítő tanfolyamot indít a Vidékfejlesztési Egyesület
Igény van rá, ezért 720 órás tejfeldolgozó, sajtkészítő tanfolyamot indít a megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesülete – tájékoztatta lapunkat Márton István, az intézmény igazgatója. A hivatalos, nemzetközileg elismert szakképesítési diplomát eredményező tanfolyamra november 15-ig fogadják az érdeklődőket.
Elsősorban azok jelentkezésére számítanak, akik az ágazatban tevékenykednek, de nem rendelkeznek a tejfeldolgozói szakismereteket bizonyító dokumentummal, ugyanakkor azok részvételére is számítanak, akik a sajtkészítést, illetve a különböző tejtermékek előállításának és érlelésének tudományát saját gazdaságukban, a család asztalára szánt élelmiszerek formájában kívánják kamatoztatni. A képzés gyakorlatorientált: az ipari tejfeldolgozással kapcsolatos ismereteket a Hargita megyében működő három szövetkezeti tejüzemben – Székelykeresztúron, Szépvízen és Gyimesközéplokon – sajátíthatják el az érdeklődők, a kézműves sajtok készítésének technológiáját pedig Kiss Ferenc magyarországi sajtmestertől tanulhatják meg, aki másodmagával egyhetes intenzív felkészítőn, naponta feldolgozott tejmennyiségeken keresztül igyekszik bővíteni és pallérozni a leendő sajtkészítők tudását.
„Az utóbbi két esztendőben egyre többen érdeklődtek, hogy mikor lesz olyan sajtkészítő tanfolyam, amelyik nemcsak diplomaátadásról, hanem a tejfeldolgozáshoz szükséges tudás elsajátításáról szól. Ezt csakis egy nagyobb, 720 órás tanfolyam keretében tudtuk elképzelni, aminek 60 százaléka gyakorlat. Ennek érdekében szerződést kötöttünk a térségünkben működő szövetkezeti tejfeldolgozókkal is” – jegyezte meg Márton István. Elárulta, a november második felében induló tanfolyamra legtöbb 28 főt tudnak fogadni: a szakképzésen eddig 15-en jelezték részvételi szándékukat. A szabad helyekre jelentkezni, vagy az oktatási programról bővebb felvilágosítást kérni a Vidékfejlesztési Egyesület csíkszeredai, megyeházán lévő irodájában lehet. De telefonon is lehet érdeklődni az egyesület munkatársainál a 0740–169650 vagy pedig a 0740–169850-es számon.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek