2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Elakadtak a kormánykoalíciós tárgyalások

Elakadtak tegnap a koalíciós tárgyalások a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között, miután a két román párt nem tudott megegyezni a miniszterelnöki és házelnöki tisztségek elosztásáról.

A PNL – a kormányfői posztról a választások után lemondott – Ludovic Orban pártelnök számára szeretné megszerezni a képviselőház elnöki tisztségét, ugyanakkor a koalíció legnagyobb pártjaként a miniszterelnöki tisztséget sem engedné át, amelyre Florin Cîțu pénzügyminisztert javasolta.

Az USR-PLUS koalíciós „partnerként és nem kiegészítőként” igényt tart a két tisztség valamelyikére: Dacian Cioloșt javasolja miniszterelnöknek, vagy Dan Barnát házelnöknek. A magyar szövetség tárgyalóküldöttségében részt vevő Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök, az RMDSZ szóvivője a szövetség közösségi oldalán tette közzé a hírt. „A koalíciós tárgyalásokat a mai napra lezártuk, nem sikerült megegyezni a miniszterelnök személyéről. A PNL és az USR-PLUS holnap saját miniszterelnök-jelölteket javasol az államfővel tartandó tárgyalásokon. Az RMDSZ a miniszterelnök-jelölttel kapcsolatos döntését a holnap reggelre összehívott Szövetségi Állandó Tanácson fogja meghozni” – írta bejegyzésében Hegesű Csilla.

Ígéresen indultak a tárgyalások

A szombaton kezdődött koalíciós tárgyalásokról az első nap végén közös nyilatkozatot adott ki Ludovic Orban, a PNL elnöke, Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke, Dacian Cioloș, az USR-PLUS társelnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Azt írták: sikerült megegyezniük a kormányprogram struktúrájában és abban, hogyan hozzák összhangba a három politikai alakulat programját, több fejezetben pedig előrelépés történt. Lefektették a parlamenti együttműködés alapjait is, és kinyilvánították azt a szándékukat, hogy kidolgozzák a stabil kormányzás feltételeit, ami megoldást nyújthat a válságból való kilábalásban, és elhozza azokat a reformokat, amelyekre szüksége van az országnak.

Mégsem sikerült megegyezni

Tegnap már nem adtak ki közös nyilatkozatot, az alig két óra után felfüggesztett tárgyalásokról a kiszivárgott információk alapján jelentette a román média, hogy a koalícióra készülő pártok nem fognak közös miniszterelnök-jelölttel az államfő elé járulni a ma délutánra meghirdetett kormányalakítási konzultáción. Tegnap mindössze abban sikerült az RMDSZ javaslatára megegyezniük, hogy koalíciós megállapodásuk pártvándorlást tiltó kitételt is tartalmazni fog.  Cseke Attila RMDSZ-es szenátor az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: „az RMDSZ javaslatára bekerül a pártvándorlást tiltó kitétel a koalíciós megállapodásba. Pontosabban, a három alakulat a négyéves parlamenti ciklus alatt nem fogadhat soraiba olyan parlamenti képviselőt, aki más párt színeiben nyert mandátumot”. Cseke kifejtette:  a pártvándorlás, amely már a 90-es évek elejétől jelen van a romániai politikában, sok rosszat okozott, mert nem csupán a pártok közötti erőviszonyokat borítja fel azzal, hogy megnöveli egy-egy parlamenti alakulat erejét vagy fontosságát, de a választók voksban kifejezett akaratától is eltér.

– Ezért is fontos, hogy mindhárom alakulat egyetértett ezzel a kitétellel – nyilatkozta a szenátor. 

Sok múlik Johannison 

A kormányalakításnál jelentős szerepe van az államfőnek. Az alkotmány szerint csak akkor kell a választások győztesének jelöltjét megbízni kormányalakítással, ha az illető pártnak egyedül is többsége van a parlamentben. A jelen helyzetben Klaus Johannis államfőnek szabad keze van abban, kit jelöl miniszterelnöknek, és két sikertelen próbálkozás után feloszlathatja a parlamentet. A december 6-i parlamenti választásokat a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte, de koalíciós partnerek híján valószínűleg nem tud kormánytöbbséget kialakítani. Johannis már egyértelművé tette: a PNL, az USR-PLUS és RMDSZ által megalakítandó koalícióra bízná a kormányzást.

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb