hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Eladni magunkat

Utazásaim során gyakran rádöbbenek: a legszebb helyen élünk a világon, nincs ehhez fogható természeti környezet sehol, mint itthon a Kárpát-medencében, azon belül is Székelyföldön. Nem csupán azért ilyen erős a kötődésem ehhez a tájhoz, mert a szülőföldem, hanem valóban minden egyes alkalommal rácsodálkozom és valósággal kacag a lelkem, amikor újra és újra megpillantom ezt a dimbes-dombos, hegyes tájat a zöld ezer árnyalatával, a dús növényzettel, amikor beleszippanthatok a vadvirágokkal illatozó rétek fülledt levegőjébe, az avarillatú, gombaszagú erdőkbe. A föld nagy része nem ilyen! Az általunk nagyon kedvelt mediterrán övezetek is többnyire kopárak, kiszáradt aljnövényzettel. Mehetünk „törökbe”, „görögbe”, „olaszba”, sehol sem látunk ehhez fogható tájat. Mennyi lehetőség rejlik az itthoni tájban, mennyi ötletet lehetne megvalósítani csupán faluturizmus szintjén. Mert ha egyebünk se lenne, csak e természet, már abból is jó pénzt lehetne kovácsolni.
Példaként hozom fel a törökországi kirándulásunkat, ahol a tenger látványán kívül sok látnivaló nem volt. De mi azért fizettünk, hogy láthassuk a tengert és megfürödhessünk benne. Legtöbb esetben nincs szükség nagy dolgokra, akropoliszokra, ezeréves romokra, elég egy hegy, egy tenger és a köréje szervezett szórakoztató programokkal máris eladható. Izlandon például még csak nem is szórakoztattak: elvittek egy vízeséshez, vulkánhoz, gleccserhez, és máris el voltunk ájulva a látványtól. Mert újdonság, mert nem mindennapi látvány volt. Majd ettünk egy jót, és elégedetten hajtottuk álomra a fejünket.
Hogy mennyire tudjuk eladni magunkat, az a megfelelő reklámon múlik. Hogy miként tudjuk tálalni azokat az értékeket, amelyekből szeretnénk pénzt kovácsolni. Mert kétlem, hogy az izlandi moha, az agavé kaktusz vagy a marokkói argánolaj a rájuk épített legenda nélkül ilyen piacos lenne. Úgy tudják értékesíteni ezeket a „csodanövényeket” és a belőlük készített termékeket, mintha az élet vizét kínálnák. Nincs az a turista, aki ne dőlne be a mesének, s ne hinne e szerek erejében. Az utolsó pénzét is képes arra áldozni, hogy mindenáron beszerezze. Itthon már persze nem bánkódik amiatt, hogy a csoda elmaradt. Nem érzi átverve magát. Nekünk is van bőven csodanövényünk, de még mennyi!
Nem arról beszélek, hogy fel kell nagyítani a dolgokat, vagy be kell csapni a turistát, hanem vonzóvá, kívánatossá kell tenni a szolgáltatást. És amikor eljön, a hiányosságokat leplezve mindent megtenni azért, hogy jól érezze magát.
Mindannyian tapasztaltuk már, hogy az útikönyvekben meghirdetett úti cél nem épp olyan volt, mint ahogy elképzeltük, ahogyan leírták, vagy a mellékelt fényképek mutatták, de végül nagyon jól éreztük magunkat. A végén természetesen elfelejtettük, hogy mit is olvastunk róla, s maradtunk a megélt élménnyel, az új képekkel. Biztos vagyok benne, ha már sikerül idevonzani a külföldi turistákat, senki se távozna elégedetlenül.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb