El kell oszlatni a védőoltásokkal kapcsolatos kételyeket

73

Az Egészségügyi Minisztérium e hónap elején nyilvánosságra hozott közleménye szerint szeptemberben előterjesztik a védőoltások kötelező beadatására kidolgozott törvénycsomagot, amelyet áprilisban bocsátottak volna közvitára. Az egészségügyi szakemberek többsége egyetért abban, hogy szükség van ilyen törvényre, mert több oldalról is megkérdőjelezik a védőoltások beadásának indokoltságát. Az utóbbi két-három évben látványosan nőtt a vakcinát nem kapott gyermekek száma országos szinten.

Védőoltások. Nem mindenki akar élni a megelőzés lehetőségével Fotó: archív
Védőoltások. Nem mindenki akar élni a megelőzés lehetőségével Fotó: archív

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Tar Gyöngyi elmondása szerint nem az oltásellenes anyukák, illetve az ortodox egyházhoz köthető civilszervezetek álláspontjának köztudatban terjedése az legfőbb probléma. Sokkal nagyobb gondot jelent az oltóanyaghiány, amely az egészségügyi rendszer át nem gondoltságát mutatja. Ugyanakkor károsnak tartja az oltóanyagok beadását elutasító szülők hozzáállását, valamint az ortodox egyházhoz köthető egyes civilszervezetekét, amelyek csupán a fennvalóra bíznák az ügyet.

Nem tudnak róla eleget
Azok az édesanyák, akik kétségbe vonják a kötelező védőoltások hatását, többek között azzal érvelnek, hogy az oltóanyagokról nem jut el elég információ a szülőkhöz, a rendszer nem átlátható. Azért sem bíznak a vakcinákban, mert attól félnek, hogy azok már elavultak és egyébként sem nyújtanak védelmet az újabb keletű betegségek ellen. A Csíki Anyák Egyesületének több olyan édesanya is tagja, akik nem szívesen vállalják nevüket, azonban egyetértenek abban, hogy félnek kétséges eredetű szereket beadni a gyermeküknek.
– Több anyuka is jelezte, hogy családorvosától nem kapott felvilágosítást arról, hogy az oltóanyagok milyen összetevőket tartalmaznak. A kisbabák korához kötött védőoltásokkal kapcsolatban gyanúsnak találják, hogyha a gyermek az oltás előírt időpontjában beteg, nem adják be azt neki, azonban gyógyulás után, a szigorúan megkövetelt időpontot figyelembe nem véve utólag is megkaphatják. Az allergiás reakcióktól is tartanak, illetve nem értik, hogy az oltóanyagok többsége miért külföldön készül, holott azokat a romániai lakosság egészségi állapotát figyelembe véve kellene legyártani – ismertette a kétkedő édesanyák álláspontját Tiboldi Bea, az egyesület elnöke.

Sok a téves információ
Az édesanyák kétségeit ismertettük az egészségügyi igazgatóság vezetőjével. Több kérdésben is felvilágosítást adott, továbbá elismerte, hogy a megfelelő információ hiánya valós gondot jelent. Ugyanakkor felajánlotta, hogy szívesen válaszol minden megkeresésre, akár csoportos beszélgetésen is hajlandó felvilágosítást adni azoknak a szülőknek, akik kétségbe vonják az oltások biztonságosságát.
– Több tévhit is él a köztudatban az oltásokkal kapcsolatban. Tudni kell azt, hogy azoknak a betegségeknek, amelyekre az állam védőoltást ad, nincsenek változatai. A hazai Cantacuzino Intézet azért nem gyártja sok esetben ezeket a vakcinákat, mert a gyártósora elavult, ezért importálják a vakcinákat. A betegségeknek, amelyek ellen kötelező a védekezés, nincsenek országspecifikus változatai. Ugyanakkor nem elavult, hanem kordában tartott betegségekről van szó. Az oltóanyagok minőségének javításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek pontosan azért, hogy a mellékhatások kockázata minél kisebb legyen. A védőoltások bevezetésének köszönhető, hogy Európában ma már nincs gyermekhalandóság, ellentétben például Afrika legszegényebb országaival – magyarázta Tar Gyöngyi, aki hozzátette: megérti, hogy a törvényben előírt szabályokat a szülők sok esetben erőszakosnak érzik, azonban ennek oka a tájékozatlanság, ami ellen lehet tenni. Szakorvostól kell érdeklődni, és lehetőleg kerülni kell azokat az internetes tartalmakat, fórumokat, amelyek kétes információval szolgálhatnak.
A közegészségügyi igazgatóság vezetője figyelmeztet, hogy azok a gyermekek, akiket szabályosan beoltottak, védettséget élveznek. Az egyáltalán be nem oltott gyermekek azokra a kicsikre jelentenek veszélyt, akik még nem kapták meg az összes oltásukat.

Hargita megye nem érintett
A Román Mikrobiológiai Társaság által idén nyilvánosságra hozott adatok szerint 2015-ben 200 ezer gyermekből 35 ezren nem kapták meg a védőoltást, ennek következményeként tudják be, hogy Kolozsváron és Besztercén összesen 79, védőoltással megelőzhető megbetegedést regisztráltak. A tavaly kanyaró, rózsahimlő és mumpsz ellen a lakosság 83 százaléka, míg a diftéria, tetanusz, hepatitis B és szamárköhögés ellen csupán 60 százalék volt beoltva. Az Egészségügyi Világszervezet javaslata szerint annak érdekében, hogy járványok ne üthessék fel a fejüket, a lakosság 95 százalékának kellene védettsége legyen.
Tar Gyöngyi ismertette: az utóbbi időszakban Hargita megyében nem volt példa járványos megbetegedésre, csupán elszigetelt eseteket regisztráltak. Volt egy sárgaságos (hepatitis A), két skarlátos, valamint egy hepatitis B-s megbetegedés.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek