Éjszaka pusztított az ár

A Gyergyó-medencében településeket öntött el a víz

992

Viharos szél, jégeső, villámcsapások és jelentős mennyiségű csapadék sújtott több települést a Gyergyói-medencében tegnapra virradóan. A lezúduló csapadék pincékben, udvarokon, lakóházakban, kereskedelmi egységekben, gazdasági épületekben okozott kárt, amelyek felmérése folyamatban van.

Árvíz Csomafalván. Rég nem esett annyi eső, mint hétfő éjszaka Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Ezúttal a Gyergyói-me­den­cében Újfalut érintette a legjelentősebben az áradás, amelynek következtében két idős nőt kellett kiköltöztetni otthonából. Gazdasági épületek is rongálódtak, 25 háziállatot mentettek ki az egyre magasabb vízszint miatt. A faluban hozzávetőlegesen 120 ingatlan sérült, 72 pincét öntött el a víz, két kilométernyi útpadkát és 100 méter támfalat mosott el, valamint négy kisebb híd rongálódott meg. Gyergyószárhegyen tegnap szünetelt az oktatás az éjszakai áradások miatt: a Csinód és a Nagypatak több településrészt elárasztott, a felszegi és alszegi iskolák udvara járhatatlan volt, így tanfelügyelőségi engedéllyel felfüggesztették a tanítást.
– Hiába fordítottunk különös gondot az utóbbi években a patakmedrek takarítására, mélyítésére, az éjszaka lezúdult nagy mennyiségű csapadékot mégsem tudták elnyelni. Több pincét, udvart elárasztott a víz, amit az önkéntes tűzoltók és a polgárvédelem munkatársai igyekeznek kiszivattyúzni, és reménykedünk, hogy nem lesz rosszabb a helyzet – nyilatkozta érdeklődésünkre Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere.
Gyergyócsomafalván az Alfalu felőli falurészt és a központot árasz­totta el a víz, a helyiek elmondása szerint ekkora mennyiségű csapadék sohasem esett ilyen rövid idő alatt. A központi részen két lakóházat érintett, több kereskedelmi egységet áraszott el, pincék teltek meg.
Márton László Szilárd, Gyer­gyó­csomafalva polgármestere Barti Tihamérral, Hargita Megye Tanácsának alelnökével az árvíz lehetséges okait keresve készített drónfelvételeket a csomafalvi határban tegnap reggel. Márton László Szilárd lapunknak elmondta: több alkalommal egyeztettek a Talajjavítási Országos Ügynökséggel (ANIF), pénzalapot kérve három kilométernyi árok kitakarítására és mélyítésére a csomafalvi határban. Idén ígéretet kaptak, hogy megkapják a munkálatok elvégzéséhez szükséges összegeket.


Gyergyóalfaluban több mint ötven személy gyűlt össze, hogy a hirtelen kialakult árvízveszélyt megakadályozza: a Csorgó-árok meg­növekedése miatt a 126-os megyei utat is veszélyeztette a víz. A faluban ezenkívül négy kritikus szakaszon helyeztek el homokzsákokat, így sikerült megakadályozni, hogy a lakóházakba bemenjen az ár. Ugyanitt egy tűzeset nehezítette az önkéntesek munkáját: villámcsapás ért egy melléképületet – mondta el érdeklődésünkre Bege László Balázs, Gyer­gyó­alfalu alpolgármestere.
Amint arról Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője tájékoztatott, a megyében a fent említett települések mellett Gyergyó­szentmiklósról, Salamásról, Maros­hévízről, Csíkszeredából és Csík­szentkirályról jelentettek árvízkárokat tegnap reggel kilenc óráig. Gyer­gyószentmiklóson egy lakóházat és hét pincelakást, Maroshévízen egy udvart és egy pincét, Csíkszeredában két pincét érintett az áradás, Csík­szentkirályon pedig egy trafóállomás gyulladt ki villámcsapás következtében. Salamás és Gyergyóhodos között a megyei úton földcsuszamlást okoztak az esőzések.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek