Éhségsztrájkkal tiltakozik az újságíró

„Emberileg ez túl sok volt Sérának”

458

Az udvarhelyi városháza előtt kezdett éhségsztrájkba tegnap reggel Egyed Ufó Zoltán újságíró, fotós, aki így szolidarizál az elhíresült korondi hulladékátrakó vitás ügyében érintett Séra Zoltánnal, és tiltakozik Séra házának lebontása ellen. A sztrájk nem lesz hosszú életű, a nyomonkövetés azonban igen – ígéri Ufó.

Tegnap kezdődött, mára véget is érhet Egyed Ufó Zoltán akciója. De ez nem jelent visszavonulást Fotó: Lázár Emese

Az Udvarhelyi Hírportálon tegnap Egyed Ufó Zoltán közölte: kiáll Séra Zoltán mellett. A tényfeltáró fotóriportjairól közismert fotós és újságíró véleménycikkében részletesen megindokolja tiltakozásának miértjét, nevén nevezi azokat a politikusokat – kiemelve közülük Bíró Barna Botond megyei tanácsi alelnököt –, akik szerinte felelősek az elhíresült korondi hulladékátrakó ügyben érintett Séra Zoltán házának lebontásával kapcsolatos, hároméves, bírósági perekkel tarkított kálváriáért.
„Múlt héten úgy döntött a vásárhelyi táblabíróság, hogy visszavonja Séra építési engedélyét, a megyei tanács kérésére. Ezzel a döntéssel folytatódhat egy másik, az udvarhelyi bíróságon pihenő per, amiben Séra házának lebontását kéri a megyei tanács. (…) Nem értek egyet azzal, hogy közpénzből, azaz az én pénzemből is zaklassanak valakit, aki próbálja megvédeni családja egészségét és nyugalmát. (…) Kérem, sőt követelem: szálljanak le Séráról! Hagyják élni ezt az embert. Tartsák be tavaly tett ígéretüket! Állítsák le a Séra háza elleni pereket!”– fogalmazta meg sztrájkjának „mondanivalóját” Ufó, aki szerint, „ha Séra elesik, az egész megye elesik. A gyávák és megalkuvók megyéje leszünk”.

Még korai a számonkérés
A tiltakozó újságíró szerint Bíró Barna Botond megyei tanácsi alelnök az egyik „főígérgető” az ügyben, véleménye szerint hazudott a nyilvánosságnak, amikor azt ígérte múlt évben: a megyei tanács visszavonja a Séra-ház lebontásáról szóló pert.
– Megkerestem Ufót, elmagyaráztam neki, hogy téved, amikor azt állítja, hogy a házbontást nem vontuk vissza. De igen, megtettük, és erről tavaly tavasszal tájékoztattam is a médiát. Azt is elmondtam: ez az ügy az udvarhelyi bíróságon addig van felfüggesztve, amíg letárgyalják, hogy jogszerű-e az építkezés vagy sem. Ez múlt héten megtörtént, a Marosvásárhelyi Táblabíróságon döntöttek arról, hogy nem jogszerű az építkezés. Ezután következik az a per, amiben nem kérjük az ingatlan lebontását – magyarázta Bíró. Hozzátette: nem érzi magát hibásnak azért, mert az igazságszolgáltatási procedúrák ebben a sorrendben követik egymást.

A sztrájknak vége, a pernek nem
Ügyvédekkel fogja átnézetni a Bíró Barna Botond által leadott kérést, hogy megállapítsa, tényleg megszabadul-e Séra a házlebontásos pertől. A házbontás visszavonásának tárgyalására viszont, a bírósági vakáció miatt, valószínűleg szeptemberig kell várni – mondta el lapunknak Egyed Ufó Zoltán.
– Lehet, hogy jogilag valóban helyes volt az eddigi eljárás, de úgy érzem, emberileg volt túl sok az, amit Séra Zoltán kapott. Az alelnökkel való beszélgetés után úgy látom jelenleg, hogy Séra házát nagy valószínűséggel nem fogják lebontani, de ellentétben a korábbi nyilatkozatokkal, a hulladékátrakót mégsem az új helyszínen, a korondi önkormányzat által megvásárolt területen, hanem a Séra házával szemben lévő telken akarják megépíteni. Ezt a variánst viszont még nem közölték a nyilvánossággal – magyarázta Ufó.
Kérdésünkre, hogy mindezek fényében meddig tartja még a sztrájkot, azt válaszolta: nagy valószínűséggel még ma-holnap befejezi, a bírósági tárgyalásokig „jegeli” az ügyet. Séra Zoltán és házának sorsa szívügye marad, követni fogja a jogi procedúrákat, és amennyiben úgy látja, hogy újra rossz irányt vesznek a dolgok, újfent tiltakozni fog.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.